“Κίνημα της πετσέτας” – Χαλκιδική: Ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες κατά της ξαπλώστρας

“Κίνημα της πετσέτας” – Χαλκιδική: Ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες κατά της ξαπλώστρας

Από το πρωί, είχαμε δύο κινητοποιήσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς η πρωτοβουλία “Κίνημα της Πετσέτας” συγκεντρώθηκε στην Ποτίδαια και τη Νικήτη. Το κίνημα επισημαίνει τις πολλές παραβάσεις που συμβαίνουν στις παραλίες εδώ και χρόνια. Παράλληλα, στην Αναβύσσο, οι κάτοικοι οργάνωσαν ομάδα μέσω του Facebook, ενώ και στην Χαλκιδική, το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες έχει συγκεντρώσει χιλιάδες μέλη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στην Χαλκιδική, επιχειρήσεις κλείνουν τις παραλίες με οχήματα και η μόνη πρόσβαση είναι μέσω καταβολής αμοιβής. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες φτάνουν μέχρι το κύμα, κλείνοντας την παραλία. Τα Φαλάσαρνα ελέγχονται έπειτα από καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου σε μια από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο, όπως την αξιολόγησαν εκατομμύρια επισκέπτες.

Πάνω από 80% της παραλίας καταλαμβάνεται παράνομα

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι εμφανής. Η κατάληψη υπερβαίνει το 80% της παραλίας, ενώ μόνο το 30% είναι επιτρεπτό σε περιοχές του δικτύου Natura. Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν παράνομα λόγω γραφειοκρατίας και άλλων παραγόντων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά έσοδα και υπάρχουν πολλές υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες από το 2018.

Ακόμη, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρέλες και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, λόγω καταπάτησης του αιγιαλού σύμφωνα με έλεγχο της αστυνομίας της Κισσάμου. Έτσι, στις θέσεις «Αγία Παρασκευή» και «Βρωμόλιμνη» δεν έγιναν δημοπρατήσεις, ενώ σε μια άλλη θέση απορρίφθηκε η δημοπρασία εξαιτίας αρνητικής γνωμοδότησης από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων των Χανίων.

Πρόβλημα με τις ξαπλώστρες και στο Πήλιο

Στο Πήλιο, παρόλο που το “Κίνημα της Πετσέτας” δεν έχει οργανώσει μεγάλη διαμαρτυρία, υπάρχει πρόβλημα. Στον Αη-Γιάννη Πηλίου, υπάρχει δυνατότητα για οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει και μια μεγάλη περιοχή παραλίας όπου οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν την παραλία ελεύθερα. Ωστόσο, σε άλλες παραλίες του Πηλίου, ιδίως εκείνες που βρέχονται από τον Παγασητικό κόλπο, η κατάσταση είναι διαφορετική.

kinima tis petsetas2 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ