Επιστρέφοντας στις Παραλίες – Το Κίνημα της Πετσέτας επεκτείνεται

Επιστρέφοντας στις Παραλίες – Το Κίνημα της Πετσέτας επεκτείνεται

Το “Κίνημα της Πετσέτας” αυξάνει την επιρροή του καθώς απελευθερώνει παραλίες και περιλαμβάνει περισσότερες περιοχές. Οι κάτοικοι απαιτούν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και την προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δράσεις αυτές έχουν διπλό σκοπό: να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις αμέτρητες παραβάσεις και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Χαλκιδική και η Κέρκυρα, όπου οι επιχειρήσεις κατέχουν μεγάλο μέρος των παραλιών. Οι κινήσεις αυτές έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης που έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί αυτές τις παραβιάσεις. Ωστόσο, η υποστήριξη και επιβολή της νομοθεσίας παραμένει ζήτημα.

Οι επιχειρήσεις στη Νάξο άρχισαν να φορτώνουν τις ξαπλώστρες φοβούμενες τους ελέγχους που αναμένεται να γίνουν εντός του Σαββατοκύριακου. Οι προσπάθειες του “Κινήματος για τις ελεύθερες παραλίες της Νάξου” για να αποκατασταθούν τα παράνομα κατεχόμενα μέρη της παραλίας φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

photo 2023 08 05 14 25 13 600x388 1

 

Τι πρέπει να γίνει;

“Από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική, οι πολίτες μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν”, λέει ο Ηλίας Πετράκης από την “Κίνηση Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες”. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής, αλλά φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται. Οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 60% της παραλίας, αλλά μόνο 30% σε παραλίες που είναι μέρος του δικτύου Natura 2000. Η νομοθεσία απαιτεί την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις παραλίες και μια ζώνη πλάτους 5 μέτρων προς τη θάλασσα.

Εφαρμογή της νομοθεσίας

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί αυτές τις παραβάσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα νησιά αλλά επικρατεί σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Το ερώτημα παραμένει πώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία και πώς θα επιβληθούν οι κυρώσεις στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους νόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ