Κι άλλη λέμβος με μετανάστες φθάνει στη Γαύδο

Κι άλλη λέμβος με μετανάστες φθάνει στη Γαύδο

Η Λιμενική Αρχή του Ηρακλείου διεξάγει έρευνα

Χθες το απόγευμα, οι Λιμενικές Αρχές των Χανίων, Ρεθύμνου, Παλαιοχώρας και Αγίας Γαλήνης ενημερώθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη λέμβου με μετανάστες σε απελπιστική κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κάλεσε το Φ/Γ πλοίο «MAERSK BROWNSVILLE» σημαίας Δανίας, το οποίο εντόπισε τη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 13,7 ν.μ. νοτιοανατολικά ν. Γαύδου και συνέλεξε συνολικά σαράντα δύο άτομα (37 άντρες και 05 ανήλικους) τους οποίους αποβίβασε με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιβατών, είχαν εκκινήσει στις πρώτες πρωινές ώρες της 18-01-2024 από τις ακτές “ΤΟΜΠΡΟΥΚ” της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.000 μέχρι 3.200 δολάρια, με σκοπό τη μεταφορά τους στη Γαύδο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την έρευνα, συνελήφθησαν ένας 31χρονος και ένας 26χρονος από τους παραπάνω μετανάστες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές του σκάφους, για παραβίαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Διευκόλυνση), του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα), σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. (Συναυτουργία) του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο) και του άρθρου 187 παρ. 2 του Π.Κ. (Σύσταση συμμορίας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ