Καρκίνος του Δέρματος: Ερευνήτρια από τη Δράμα δημιουργεί βιοαισθητήρα για γρήγορη διάγνωση

Καρκίνος του Δέρματος: Ερευνήτρια από τη Δράμα δημιουργεί βιοαισθητήρα για γρήγορη διάγνωση

Η επιδίωξη της έγκαιρης και μη επεμβατικής διάγνωσης του μελανώματος, μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου βιοαισθητήρα, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελένη Χατζηλάκου, μια νεαρή επιστήμονα από τη Δράμα που φοιτά στο Imperial College του Λονδίνου. Με την υποστήριξη της υποτροφίας από το Ίδρυμα “Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά”, απευθύνεται ενάντια στον καρκίνο του δέρματος, υπεύθυνο για το 80% των θανάτων από καρκίνο δέρματος.

Ο βιοαισθητήρας που αναπτύσσει αποτελεί ένα εργαλείο για τη γρήγορη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, μειώνοντας την ανάγκη για κλασική βιοψία. Η τεχνολογία του βιοαισθητήρα θυμίζει τα rapid τεστ που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια πανδημιών, ανιχνεύοντας τα βιολογικά σήματα και μετατρέποντάς τα σε πληροφορία.

Η Ελένη δεν απλά στοχεύει στη διάγνωση της νόσου, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα είναι προσιτό σε όλους. Επιπλέον, είναι ενεργό μέλος Εταιρείας Γυναικών Μηχανικών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των διακρίσεων στον τομέα STEM, ενώ προωθεί τη διαφάνεια και την ισότητα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η έρευνά της υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα “Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά”, το οποίο προάγει την έρευνα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, παρέχοντας υποτροφίες σε ερευνητές που δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ