Κακοκαιρία στην Ελλάδα σήμερα: Πού θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία στην Ελλάδα σήμερα: Πού θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες

Από το πρωί, η κακοκαιρία «Elias» έχει φθάσει στην Αττική, φέρνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής, ο Πυροσβεστικός Σώματος έχει δεχθεί μεμονωμένες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, κυρίως στα βόρεια και δυτικά προάστια της Αττικής. Στη Θεσσαλία, δεν αντιμετωπίζονται ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα και οι ενέργειες αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων από την κακοκαιρία «Daniel». Επίσης, σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Στερεά Ελλάδα, σε περιοχές της Φωκίδας, της Εύβοιας και της Ευρυτανίας.

Στην Πελοπόννησο, οι φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και οι ισχυρές βροχές είναι πιο έντονες στην ορεινή Κορινθία. Στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα νησιά του Ιονίου, οι βροχοπτώσεις είναι μέτριες. Συνολικά, η κακοκαιρία «Elias» θα επηρεάσει τις περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς τις επόμενες ώρες.

Συστάσεις για την κακοκαιρία

Σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας, οι πολίτες πρέπει να λάβουν ορισμένα μέτρα αυτοπροστασίας. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όταν δεν είναι απαραίτητες, να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές, να ελέγχουν τα λούκια και τις υδρορροές των σπιτιών τους, να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, να αποφεύγουν εργασίες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, να αποφυγαίνουν τη διέλευση κάτω από δέντρα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Προειδοποιητικά μηνύματα

Οι πολίτες έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112, αποκαλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Οι αρχές προειδοποιούν για ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι έντονες καιρικές συνθήκες αναμένεται να διαρκέσουν για τις επόμενες ώρες, και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

Συστάσεις για την ασφάλεια

Σε περίοδο κακοκαιρίας, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ορισμένες συστάσεις για την ευπρόσεκτη συμπεριφορά τους. Αν βρίσκονται στο σπίτι, πρέπει να αποφεύγουν την αφή των υδραυλικών σωληνώσεων, καθώς μπορεί να διευκολύνουν την κυκλοφορία του ηλεκτρισμού. Αν βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα που μπορεί να πέσουν πάνω τους και να μείνουν μέσα με τα προειδοποιητικά φώτα ενεργά. Αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να προστατευτούν από τις κακοκαιρικές συνθήκες κάτω από κλαδιά δέντρων ή να κάτσουν στο έδαφος. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν τους πυλώνες, τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τις τηλεφωνικές γραμμές και τους φράκτες.

Ο κρατικός μηχανισμός προστασίας από καταστροφές είναι σε επιφυλακή και οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση και βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων από την κακοκαιρία. Οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να ληφθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ