Γάμοι ομοφυλόφιλων στην Ευρώπη: Οι χώρες που τους αναγνωρίζουν και η τεκνοθεσία

Γάμοι ομοφυλόφιλων στην Ευρώπη: Οι χώρες που τους αναγνωρίζουν και η τεκνοθεσία

Από το 2000 έως σήμερα, 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, 20 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη, έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια. Από αυτές, 23 χώρες επιτρέπουν επίσης την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλόφιλων.

Σύμφωνα με έρευνες, η αποδοχή του γάμου ομοφυλόφιλων στην ελληνική κοινωνία έχει αυξηθεί, με πολλούς πολίτες να υποστηρίζουν την ιδέα. Ακόμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι γάμοι ομοφυλόφιλων θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για αυτό το βήμα.

Οι χώρες που αναγνωρίζουν τον γάμο ομοφυλόφιλων και την τεκνοθεσία

Ανάμεσα στις χώρες που αναγνωρίζουν τον γάμο και την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια συγκαταλέγονται η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Κροατία και η Εσθονία.

Παράλληλα, πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν τους γάμους ομοφυλόφιλων στο μέλλον, με βάση την αυξανόμενη αποδοχή του θεσμού από την κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ