Δύο καθηγητές του ΑΠΘ ανάμεσα στους 100 κορυφαίους ερευνητές στην Αναλυτική Χημεία της τελευταίας δεκαετίας

Δύο καθηγητές του ΑΠΘ ανάμεσα στους 100 κορυφαίους ερευνητές στην Αναλυτική Χημεία της τελευταίας δεκαετίας

Στη λίστα με τους 100 κορυφαίους ερευνητές στην Αναλυτική Χημεία της παρελθοντικής δεκαετίας περιλαμβάνονται και δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδωρίδης και η καθηγήτρια Βικτώρια Σαμανίδου από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΑΠΘ έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν στη λίστα “Power List 2023”, που ετοιμάζεται από το επιστημονικό περιοδικό “The Analytical Scientist”, στις κατηγορίες “Connectors and Interdisciplinarians” και “Mentors and Educators” αντίστοιχα. Ακόμη, η καθηγήτρια Σαμανίδου ήταν παρούσα και στις προηγούμενες λίστες του περιοδικού για τα έτη 2016 και 2021.

Η λίστα περιλαμβάνει 100 εξέχουσες προσωπικότητες στην Αναλυτική Χημεία

Πρόκειται για την ένατη σε σειρά λίστα που δημοσιεύεται από το περιοδικό και αφορά τις “Δέκα χρόνια Αριστείας και επιρροής στην Αναλυτική Χημεία”, συμπίπτοντας με την επέτειο των 10 χρόνων από την έκδοση του περιοδικού. Η λίστα περιλαμβάνει 100 εξέχουσες προσωπικότητες στην Αναλυτική Χημεία, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί για την αριστεία και την επιρροή τους τα τελευταία 10 χρόνια σε τέσσερις κατηγορίες: “Innovators and Trailblazers”, “Leaders and Advocates”, “Connectors and Interdisciplinarians” και “Mentors and Educators”.

Οι υποψήφιοι προτάθηκαν από τους αναγνώστες του περιοδικού “The Analytical Scientist”, το οποίο εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελική επιλογή έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης.

“Μπορούμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρον στον τομέα μας”

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό, η καθηγήτρια Σαμανίδου απαντά στο ερώτημα για το πώς προσελκύει το ενδιαφέρον του ανθρώπινου ταλέντου και αναφέρει: “Ενδυναμώνοντας, ενθαρρύνοντας και αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και τις προσπάθειες των επιστημόνων, μπορούμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρον στον τομέα μας, αναδεικνύοντας το σημαντικότερο μέρος της Χημείας και το ευρύ φάσμα εφαρμογών του σε πολλά επιστημονικά πεδία.”

Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της μη διάκρισης και της μη διακριτικής μεταχείρισης στο εργαστήριο, καθώς η επιστήμη πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλους. Η περιλαμβανομένη της ποικιλίας των φύλων, φυλών, εθνικοτήτων, σεξουαλικών προτιμήσεων και ταυτοτήτων είναι αυτονόητη. Επίσης, οι αναλυτικές τεχνικές πρέπει να είναι προσβάσιμες και να λαμβάνουν υπόψη τα άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλα ειδικά χαρακτηριστικά, διασφαλίζοντας έτσι τη συμπερίληψη των ταλαντούχων φοιτητών που ανήκουν σε ομάδες ατόμων με αναπηρία στις ερευνητικές ομάδες.

Επιτυχημένη διεπιστημονική συνεργασία

Απαντώντας σε ερώτημα για το μυστικό επιτυχημένης διεπιστημονικής συνεργασίας, ο καθηγητής Θεοδωρίδης υπογραμμίζει: “Η πολυεπιστημονική εργασία στις βιοεπιστήμες απαιτεί αποτελεσματική συνεργασία, επικοινωνία και προώθηση ενός κοινού οράματος μεταξύ των μελών της ομάδας από διαφορετικούς κλάδους. Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός προς τις διαφορετικές απόψεις και το υπόβαθρο των συνεργατών και να κατανοούμε ότι η αποτελεσματική “σύντηξη” προοπτικών και προσεγγίσεων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις. Ο καθορισμός κοινών στόχων και η άμεση, ευθεία επικοινωνία είναι ουσιαστικά για να γεφυρωθούν γλωσσικές και γνωστικές αποκλίσεις.”

PANEPISTIMIA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ