Δίκη Μάτι 2024 – Τερζούδης: «Το γνωρίζαμε για τους νεκρούς στη συνέντευξη Τύπου»

Δίκη Μάτι 2024 – Τερζούδης: «Το γνωρίζαμε για τους νεκρούς στη συνέντευξη Τύπου»

Στην απολογία του, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, μίλησε για «επιχειρησιακές εντολές» και «αυτοσχεδιασμό», απολογούμενος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κ. Τερζούδης ισχυρίστηκε ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που δεν υπήρχε χρόνος για την εκκένωση και παραδέχθηκε ότι γνώριζαν για τους νεκρούς την ώρα που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τερζούδης χαρακτήρισε το συμβάν ως σαρωτικό, επισημαίνοντας ότι η Πυροσβεστική δεν είχε ξαναβιώσει κάτι με τόσο τραγικές συνέπειες. Επίσης, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμη ολοκληρωμένα σχέδια για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

mati 2

Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι ήξεραν για τους νεκρούς αυτούς, ενώ υπογράμμισε ανάγκη για αλλαγή μετά την τραγωδία στο Μάτι. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης σχεδίων οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων κατά περίπτωση πυρκαγιάς.

mati

Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη

Ερωτηθείς για τυχόν επιχειρησιακά λάθη, ο κ. Τερζούδης ανέφερε πως δεν μπορεί να δηλώσει απουσία επιχειρησιακών λαθών, επισημαίνοντας παράλληλα την καλυπτήρια ενέργεια των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

mati 3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ