Δικαστική εντολή για απομάκρυνση παιδιών από το Λαγούμι Κορίνθου

Δικαστική εντολή για απομάκρυνση παιδιών από το Λαγούμι Κορίνθου

Μια δικαστική εντολή δόθηκε πρόσφατα με σκοπό την απομάκρυνση των παιδιών από μία οικογένεια που αυτοαποκαλείται «Παλαιοχριστιανοί», η οποία ζει σε πρωτόγονες συνθήκες κοντά στο χωριό Μάννα της Ορεινής Κορινθίας. Στο λαγούμι όπου ζουν, βρίσκεται επίσης μια ομάδα άλλων ατόμων από διάφορες περιοχές της χώρας που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Αποτελούνται περίπου από δέκα άτομα και όλοι ζουν σε σπίτια από λάσπη, χρησιμοποιούν ξύλα για το μαγείρεμα και κατασκευάζουν τόξα και βέλη. Απορρίπτουν κάθε τεχνολογική εξέλιξη, ενώ τα παιδιά τους δεν παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο.

Διαδικασία αποκάλυψης

Η ύπαρξη του κρησφύγετου όπου κατοικούν οι «άνθρωποι των σπηλαίων» έγινε γνωστή μετά από την καταγγελία ενός κυνηγού, ο οποίος παρατήρησε τον 45χρονο πατέρα της οικογένειας να εκτελεί επιθέσεις το περασμένο Σάββατο. Αφού είδε τον άνδρα να βάζει φωτιά σε αγροτική του ιδιοκτησία και να εκτελεί πυροβολισμούς, ο 67χρονος κυνηγός κατήγγειλε το συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου. Η αστυνομία παρέσυρε το κατηγορούμενο άτομο την επόμενη μέρα και προσπάθησε να συλλάβει τον 45χρονο.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του, ο 45χρονος και η οικογένειά του αντιστάθηκαν σφοδρά, με την 22χρονη κόρη της οικογένειας να χτυπά έναν αστυνομικό στο κεφάλι με ένα ξύλο. Μετά από αυτό, απείχαν με όπλα στα χέρια, αποχωρώντας από την κατοικία τους και πυροβολώντας στον αέρα για να αποτρέψουν την ακολούθησή τους από την αστυνομία.

Δηλώσεις του πατέρα της οικογένειας

Ο πατέρας της οικογένειας δήλωσε στην τηλεόραση του καναλιού ALPHA ότι: «Περίπου 150 αστυνομικοί ήρθαν να μας συλλάβουν. Απομακρύναμε τα παιδιά και παραδώσαμε εμάς. Εσείς να με βάλετε φυλακή το πολύ με ταΐζετε δωρεάν. Δεν έχω τίποτα να δώσω», υποστήριξε το πρωί στην τηλεόραση του καναλιού ALPHA. Κατά την έρευνα στο σπίτι-λαγούμι, βρέθηκαν ένα αεροβόλο όπλο, 102 σφαίρες κυνηγετικού όπλου, επτά αυτοσχέδιες τόξα, είκοσι βέλη, τέσσερα μαχαίρια, ένα αυτοσχέδιο πολεμικό τυφέκιο και ένα τσεκούρι. Κατηγορούνται για εγκλήματα εμπρησμού, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απειλής, απείθειας και καταστροφής περιουσίας.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής, σχολίασε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» τον τρόπο ζωής αυτής της οικογένειας. Ανέφερε ότι: «Είναι κοινωνικά απομονωμένη αυτή η οικογένεια. Ο τρόπος ζωής τους δείχνει ότι επιδιώκουν να απομονωθούν από την πραγματικότητα. Δεν είναι σαφές αν η ζωή τους είναι παράνομη, ωστόσο, αν κατέχουν όπλα, αυτό είναι παράνομο. Το δικαίωμα στον τρόπο ζωής είναι προαιρετικό, αλλά πρέπει να είναι συμβατό με την κοινωνία. Εδώ βλέπουμε έναν παθολογικό τρόπο ζωής. Δεν είναι ασυνήθιστο, πάντα υπήρχε διάφορες παραλλαγές στην κοινωνία», τόνισε.

Ακόμη, ο Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε ότι: «Βρέθηκαν λειτουργικά όπλα, μεταξύ αυτών και ένα M4 το οποίο, όπως υποστήριξε ο πατέρας, ανήκε σε έναν νεκρό φίλο του. Ένας άνθρωπος είναι εκτός των όρων μετά την επίθεση προς ένα κυνηγό, με τον οποίο διέφερε απόψεων. Η εισαγγελέας ενεργοποιήθηκε αμέσως και έδωσε εντολή στον δήμο Κορίνθου και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία να ελέγξουν τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Στο χώρο διαμονής της οικογένειας δεν υπάρχει τουαλέτα, οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες και υπάρχει και ένα βρέφος καθώς και εγκυμονούσα γυναίκα. Ο “πατριάρχης”, όπως αυτοαποκαλείται, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες 4 οικογένειες που ζουν με τον ίδιο τρόπο. Δύο από αυτές εντοπίστηκαν στα Τρίκαλα και στην Άρτα, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιπες δύο οικογένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ