Αφροί – Κρήτη: Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που αναφέρεται ως «Capuccino coast»

Αφροί – Κρήτη: Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που αναφέρεται ως «Capuccino coast»

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο που αναφέρεται ως «Capuccino coast» εμφανίστηκε στις παραλίες της νότιας Κρήτης λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ώρες. Χρήστες των social media και το cretalive.gr αναφέρουν ότι ο πλούσιος αφρός που ξέβρασαν τα κύματα εμφανίστηκε στην παραλία των Ματάλων, αλλά κυρίως στον Κομμό, εντυπωσιάζοντας όλους όσους το παρατήρησαν.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» της θάλασσας που εμφανίζεται σε περίοδο με έντονο κύματισμο και θυελλώδεις άνεμους. Μεγάλα κύματα μετέφεραν τον αφρό που ξεβράστηκε στην παραλία, δημιουργώντας την εντύπωση ενός γιγαντιαίου φλυτζανιού καπουτσίνο με πλούσιο αφρό, από το οποίο το φαινόμενο πήρε το όνομά του.

Σύμφωνα με επισημάνσεις επιστημόνων, το «capuccino coast» προκαλείται όταν στη θάλασσα αναμειγνύονται άλατα, ακαθαρσίες, χημικές ουσίες, πλαγκτόν, εκκρίσεις από φύκια και υπολείμματα αποσύνθεσης από τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Με τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται, τα απόβλητα αυτά αναμειγνύονται μεταξύ τους, δημιουργώντας φυσαλίδες τις οποίες μεταφέρουν στην ακτή τα κύματα. Το φαινόμενο ερμηνεύεται από τους παλαιότερους ως προσπάθεια της θάλασσας να αυτοκαθαριστεί.

paralia afroi 1.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ