Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε τη νίκη στο Grand Prix Ιταλίας στη Μόντσα, σε έναν αγώνα που ξεκίνησε με απόλυτο χάος για τη Ferrari. Ο Ολλανδός της Red Bull Racing επικράτησε των δύο McLaren, με τον Λάντο Νόρις δεύτερο και τον Όσκαρ Πιάστρι τρίτο, φτάνοντας έτσι στην τρίτη φετινή του επιτυχία και την τρίτη συνολικά στην ιστορική πίστα.
Η εκκίνηση εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την ιταλική ομάδα, που είχε υψηλές φιλοδοξίες μπροστά στο κοινό της. Οι Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους στην πρώτη στροφή, με τον Βρετανό να βγαίνει εκτός πίστας για λίγο και να χάνει έδαφος, πέφτοντας από την 4η θέση στην 8η. Ο Μονεγάσκος συνέχισε κανονικά, όμως η ατυχία του δεν είχε τελειωμό.
Μόλις στον δεύτερο γύρο, ο Λεκλέρ έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και κατέληξε με ταχύτητα στις προστατευτικές μπαριέρες. Το μονοθέσιό του διαλύθηκε, ο ίδιος βγήκε από το κόκπιτ σώος, αλλά ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια.
Ο Φερστάπεν είχε τη δική του έντονη στιγμή στην εκκίνηση με τον Νόρις, καθώς έκοψε την πρώτη στροφή και επέστρεψε αργότερα τη θέση για να αποφύγει ποινή. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σωστή, αφού στη συνέχεια πίεσε και προσπέρασε τον Βρετανό της McLaren για να πάρει κεφάλι στον αγώνα.
Ο Χάμιλτον κατάφερε να περιορίσει τη ζημιά και τερμάτισε στην 6η θέση, σε ένα τριήμερο που ξεκίνησε με άσχημο οιωνό για εκείνον. Ο Βρετανός είχε ποινή πέντε θέσεων από το προηγούμενο GP της Ολλανδίας, όπου δεν μείωσε αρκετά την ταχύτητά του υπό διπλές κίτρινες σημαίες. Η Ferrari θεώρησε την ποινή υπερβολική και σκληρή, επέλεξε όμως να μην ασκήσει δικαίωμα επανεξέτασης για να παραμείνει συγκεντρωμένη στον αγώνα.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Φρεντ Βασέρ, ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελαν να μπουν σε δικαστική διαμάχη και να χάσουν τη συγκέντρωσή τους. Ο Λεκλέρ, από την πλευρά του, παραδέχθηκε μετά τον αγώνα ότι η Ferrari αξιοποίησε πλήρως το πακέτο της, αλλά η ανώτερη ταχύτητα των Red Bull και McLaren άφησε τη Scuderia «στη μέση του πουθενά». Σημείωσε μάλιστα ότι η Red Bull είχε φέτος ειδικό πακέτο χαμηλής κάθετης δύναμης που απέδωσε εξαιρετικά στη Μόντσα.
VIDEO: LARGADA DO GP DA ITALIA E INCIDENTE ENTRE LECLERC E HAMILTON pic.twitter.com/00MTAKcMjc
— Blog Formula 1 (@blog_formula1) September 6, 2026
Huge impact for Charles ??
A reminder that he’s out of the car and okay#F1 #ItalianGP pic.twitter.com/AYTRyQn0gI
— Formula 1 (@F1) September 6, 2026
Onboard with Charles Leclerc during his heavy crash pic.twitter.com/oh8BpJPXVb
— Holiness (@F1BigData) September 6, 2026
