Ηλεκτροκίνηση στους εταιρικούς στόλους από την 1η Ιανουαρίου 2024! Τι πρόκειται να αλλάξει;

Ηλεκτροκίνηση στους εταιρικούς στόλους από την 1η Ιανουαρίου 2024! Τι πρόκειται να αλλάξει;

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας. Ποιες είναι οι απαιτήσεις των εταιρειών leasing και των μεγάλων στόλων αυτοκινήτων;

Οι εταιρείες leasing και οι ομίλοι με μεγάλους στόλους οχημάτων έχουν μπροστά τους έναν αντίστροφο χρόνο, καθώς σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2024, ένα από κάθε τέσσερα νέα οχήματα του στόλου τους θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό.

Ωστόσο, οι εμπειρίες με την υποχρεωτικότητα χρήσης αλυσίδων χιονιού αποδεικνύουν ότι οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν στα 90 ευρώ από τα 35 ευρώ στα οποία κυμάνθηκαν προηγουμένως. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ανησυχίες σε εταιρείες και ομίλους που φοβούνται ότι οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξηθούν, επηρεάζοντας τον στόλο τους.

electric cars20 17

Οι εταιρείες leasing και οι όμιλοι με μεγάλους στόλους αντιμετωπίζουν ανησυχίες για την πιθανή αύξηση των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και για την έλλειψη υποδομών φόρτισης.

Επίσης, οι όμιλοι με μεγάλους στόλους έχουν παραγγείλει μεγάλο αριθμό υβριδικών, βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής ηλεκτροκίνησης από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ωστόσο, η εγχώρια αγορά δεν είναι έτοιμη για αυτήν τη μετάβαση, ενώ η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης παραμένει ατελής και στελέχη της αγοράς επισημαίνουν προβλήματα αναφορικά με τις υποδομές και το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων.

charge200 6

Πρόστιμα

Ο νέος νόμος προβλέπει πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ σε εταιρίες που δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση της αγοράς ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα επανεξέτασης των μέτρων προς το τέλος του 2023 σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

Το 2026, θα ταξινομούνται μόνο καινούρια ηλεκτρικά ταξί στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και το 1/3 των στόλων οχημάτων εταιρειών ενοικιάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ