Σπανούλης: Η Εθνική νίκησε την Ισπανία σε ματς do or die

Σπανούλης: Η Εθνική νίκησε την Ισπανία σε ματς do or die

Οι αναμετρήσεις Ισπανίας-Ελλάδας σχεδόν ποτέ δεν τελειώνουν νωρίς. Ο Σπανούλης το θυμήθηκε και ο ίδιος μετά το 90-86: «Το 2007 πως χάσαμε στον πόντο. Πέρσι χάσαμε στην τελευταία κατοχή». Αυτή τη φορά η σειρά ήταν της Εθνικής, που πήρε την πρωτιά στον όμιλο του EuroBasket και άφησε εκτός συνέχειας την κάτοχο του τίτλου. Η ελληνική ομάδα είχε προηγηθεί και με 16 πόντους, προτού το ματς εξελιχθεί σε θρίλερ.

Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, το παιχνίδι ήταν «do or die»: «Δεν παίξαμε καλά στα προηγούμενα παιχνίδια και θέλαμε να αντιδράσουμε με περηφάνια απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα». Το κατέταξε ανάμεσα στα καλύτερα που έχει ζήσει «ως προπονητής ή παίκτης» και στάθηκε στη νοοτροπία των παικτών του, που «τα έδωσαν όλα» κόντρα σε μια αντίπαλο που πάλεψε ως το τέλος. «Χρειάζεται μεγάλη καρδιά για να κερδίσεις τέτοια ματς», πρόσθεσε.

«Η ομάδα έχει επιστρέψει στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ». Η φράση δεν είναι καινούργια για τον Σπανούλη: την είχε πει και μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς, όταν βγήκε έντονα φορτισμένος στην κάμερα της ΕΡΤ για να υπερασπιστεί τους παίκτες του απέναντι στην κριτική. Τότε είχε ζητήσει από όλους να είναι μαζί: «Είμαστε Έλληνες, παίζουμε για το εθνόσημο, Έλληνες στα καλά, Έλληνες και στα άσχημα. Δεν τα παρατάμε, στα δύσκολα εμφανιζόμαστε».

Η κριτική ήταν και πάλι βασικό θέμα μετά το ματς με την Ισπανία. «Η κριτική είναι μέρος του αθλητισμού», είπε, «αλλά υπερβαίνει τα όρια όταν στοχοποιούνται άνθρωποι λόγω των ομάδων», με αναφορές στο «κίτρινο, μαύρο, κόκκινο, πράσινο». Η Εθνική είναι πάνω από όλα, συνέχισε, ενώ για όσους βιάζονται να κρίνουν είπε πως «περιμένουμε σαν σαλιγκάρια στη γωνία να ασκήσουμε κριτική».

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαφορά στις βολές (37-19) και την αντιμετώπιση από τη διαιτησία. «Σίγουρα μερικές φορές ο τρόπος τους σε εκνευρίζει», είπε για την Ισπανία, «αλλά δε μπορείς να μη τους παραδεχτείς και τον κόουτς Σκαριόλο και τους παίκτες». Πριν κλείσει, γύρισε στην ομάδα του: «Κάναμε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μπήκαμε λίγο χαλαροί, πιστεύαμε πως έχει τελειώσει το ματς».

«Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο, έδειξαν πόσο αγαπούν τη χώρα μας και πώς ενωνόμαστε οι Έλληνες στα δύσκολα». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει στην Εθνική όσο βρίσκεται εκεί ο κόουτς Σπανούλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ