Ο Γιώργος Ορφανός, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, βγήκε στο «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και μίλησε ανοιχτά για τη βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν σταματάει ακόμα. Εστίασε στις πιέσεις που δέχονται οι διαιτητές και πώς αυτό επηρεάζει τα ματς, ειδικά με τον ορισμό Ελλήνων διαιτητών στον τελικό Κυπέλλου. Οι νεκρές ζώνες εκεί, λένε πολλοί, δείχνουν πόσο βαθιά έχει μπει το πρόβλημα.
«Η κεντρική ευθύνη ανήκει στους παράγοντες. Οι διαιτητές προσαρμόζονται στις συνθήκες και μπορούν να αποδώσουν μόνο αν δεν υπάρχουν πιέσεις» είπε ο Ορφανός, και συνέχισε με μια μεγάλη σύνοψη για το τι χρειάζεται τώρα. «Η Ομοσπονδία με τον τρόπο που ελέγχει την κατάσταση, η Πολιτεία και κάθε ομάδα πρέπει να συμβάλλουν για να γίνει το επόμενο βήμα. Σαφώς οι ευθύνες είναι κεντρικά, στην εξουσία. Αλλά δεν πρέπει να μειώσετε όταν ένας πρόεδρος θα στείλει με δηλώσεις του το μήνυμα του αδικημένου, ενώ μπορεί να μην είναι, για να μεταφέρει την κριτική αλλού. Αν θέλουμε ξανά τελικούς με 35.000 χιλιάδες πρέπει να αλλάξουμε. Εμένα δεν με εμπνέουν αγώνες χωρίς κόσμο. Μπορούμε να προετοιμάσουμε μία νέα γενιά με παιδεία, αλλά δεν θα περιμένουμε πότε θα φτιαχτεί».
Προβλήματα με τους συνδέσμους φιλάθλων
Μιλώντας για τους συνδέσμους, ο Ορφανός έδειξε το κενό στον έλεγχο. Δεν έχουν τα χαρτιά που χρειάζονται, γιατί κανείς δεν τα ζήτησε ποτέ. Ο νόμος υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση δεν τον εφαρμόζει, δεν μπαίνει σε καβγάδες.
«Δεν έχουν τα έγγραφα που θα έπρεπε διότι δεν τα απαίτησε κάποιος. Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να ξεκινάει από την Κυβέρνηση. Είναι το παράδειγμα που θα δώσει στην κοινωνία. Ο νόμος λέει ότι θα πρέπει για να λειτουργήσει ένας σύνδεσμος να τον έχει εγκρίνει η ΠΑΕ, η ΚΑΕ ή ο Ερασιτέχνης και να έχει την ευθύνη της λειτουργίας. Δηλαδή, οι πράξεις να έχουν αντίκτυπο στην ομάδα.
Η Κυβέρνηση το ανέχεται γιατί δεν μπαίνει στη μάχη, δεν συγκρούεται. Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο νόμος που είχα εισηγηθεί εγώ έφερε 80% μείωση των επεισοδίων και η Αστυνομία κατέγραψε μόνο προσωπικές διαμάχες. Όταν ανέλαβα ως Υπουργός, μετά τριπλασιάστηκαν τα εισιτήρια. Ο επόμενος, δεν θα πω κάτι παραπάνω γιατί δεν είναι εδώ, δεν τον συνέχισε γιατί νόμιζε θα πάρει πέντε ψήφους παραπάνω, που δεν τους είχε ανάγκη. Οι πρόεδροι κάνουν το δικό τους παιχνίδι και θα πρέπει να βρίσκουν μπροστά τους μία αποφασισμένη Κυβέρνηση, σε τέτοια θέματα
Ο νόμος και η ιστορία πίσω του
Όταν τον ρώτησαν αν να γυρίσουν πίσω στον παλιό νόμο, ο Ορφανός είπε όχι αμέσως, γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αναφέρθηκε σε 15χρονους που περιμένουν στις γωνίες, και πώς πρέπει να το δούμε βαθιά. Μια φορά, κοντά στον Λευκό Πύργο, ένας πιτσιρικάς τον πλησίασε έξαλλος.
Με ρώτησαν να επαναφέρουν τον νόμο, είπα όχι γιατί είναι άλλες οι συνθήκες. Τι σημαίνει που 15χρονοι είναι στις γωνίες και περιμένουν; Πρέπει να το αναλύσεις. Θα σας πω κάτι που μου είχε συμβεί. Με είχε πλησιάσει ένας 15χρονος κοντά στον Λευκό Πύργο και με ρώτησε «γιατί μας το έκανες αυτό;». Του είπα «έλα μαζί μου» και όταν τελειώσαμε τη συνομιλία μας έλεγε πρέπει να εφαρμοστεί ξανά. Όταν είχε εφαρμοστεί ο νόμος δεν είχε γεννηθεί, αλλά του είχαν πει ότι είναι τιμωρητικός.
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τέτοια περιστατικά δείχνουν πόσο χρειάζεται πραγματική αλλαγή από πάνω μέχρι κάτω.