Η ΑΕΚ έκανε πάρτι στη Νέα Φιλαδέλφεια και διέλυσε τον ΠΑΟΚ με 3-0, βάζοντας φωτιά στο πρωτάθλημα από την ίδια τη δεύτερη αγωνιστική των playoffs. Οι παίκτες του Νίκολιτς έπαιξαν σαν να ‘ναι σε όνειρο, άνοιξαν το σκορ με αυτογκόλ του Κετζιόρα στο 36′ από γύρισμα του Περέιρα, και μετά ο Κοϊτά με βολίδα στο 73′ και ο Πινέδα στο 80’ έκαναν το ματς περίπατο. Τώρα η ΑΕΚ φτάνει τους 66 βαθμούς, προηγείται κατά 8 από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, και αν οι Πειραιώτες κολλήσουν απόψε με τον Παναθηναϊκό, το τρόπαιο είναι σχεδόν δικό τους.
Οι τακτικές επιλογές των προπονητών
Ο Μάρκο Νίκολιτς παρέταξε την ΑΕΚ σε 4-4-2, φέρνοντας τρεις αλλαγές μετά το ματς με τη Ράγιο Βαγεκάνο. Στην εστία έβαλε τον Στρακόσα, μπροστά του δίδυμο Μουκουντί-Ρέλβας στην άμυνα, με Ρότα δεξιά και Πένραις αριστερά. Στα χαφ Πινέδα και Μαρίν, Περέιρα αριστερά και Γκατσίνοβιτς δεξιά, ενώ μπροστά Ζίνι με Βάργκα.
Από την άλλη, ο Λουτσέσκου διάλεξε 4-2-3-1 για τον ΠΑΟΚ. Τερματοφύλακας ο Τσιφτσής, άμυνα Σάντσες-Κετζιόρα-Λόβρεν-Μπάμπα από δεξιά. Στο κέντρο Οζντόεφ και Ζαφείρης, Χατσίδης δεξιά μπροστά, Τάισον αριστερά, Κωνσταντέλιας ως δέκαρι και Γερεμέγεφ κορυφή.
Η ροή του αγώνα βήμα βήμα
Με τον κόσμο να βρυχάται, η ΑΕΚ πίεσε από νωρίς και στο 4′ ο Ζίνι γύρισε στον Πινέδα, που είδε τον Τσιφτσή να διώχνει σε κόρνερ. Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε μετά το 10′, με τον Τάισον να δίνει στον Χατσίδη στο 12′, αλλά το σουτ πήγε άχρηστο ψηλά. Στο 19′ η Ένωση έχασε διπλή ευκαιρία, Τσιφτσής έβγαλε τον Ζίνι και μετά τον Βάργκα.
Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο, πίεζαν συνέχεια και στο 36′ ήρθε το 1-0 με το αυτογκόλ του Κετζιόρα από το γέμισμα Περέιρα – άθελά του έβαλε γκολ στην ομάδα του. Μετά το γκολ, η ΑΕΚ κατακίστησε την περιοχή του ΠΑΟΚ. Στο 38′ ο Βάργκα έδωσε στον Περέιρα, που δεν βρήκε τέρμα, και στο 41′ ο Γκατσίνοβιτς ανάγκασε τον Λόβρεν σε κάρφωμα.
Κέρδιζαν κόρνερ οι παίκτες του Νίκολιτς μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά δεν βρήκαν δίχτυα ξανά – στο 45′ ένα γκολ του Ζίνι ακυρώθηκε για φάουλ. Ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι οι κιτρινόμαυροι, δικαίως μπροστά. Στο δεύτερο μέρος ξεκίνησε άδειο, με αλλαγές και από τις δύο πλευρές νωρίς.
Μετά το 60′, η πίεση της ΑΕΚ αυξήθηκε και στο 63′ ο Βάργκα έβαλε τον Ζίνι τετ α τετ, ο Τσιφτσής έβγαλε αλλά ο Περέιρα δεν τελείωσε καλά – ο Μιχαηλίδης έκοψε. Ακολούθησαν σουτ από Ρότα και Πινέδα, και πέρασαν άουτ. Ήξερε όλο το γήπεδο ότι θα ‘ρθει το δεύτερο γκολ.
Και ήρθε στο 73′, ο Κοϊτά πέρασε Μπάμπα και Καμαρά σαν κώνους και έστειλε βολίδα για το 2-0, μετά από πάσα Πινέδα. Ο Πινέδα μετά, στο 80′, πήγε πρώτος σε ριμπάουντ από Τσιφτσή και το ‘κλείδωσε 3-0. Ο ΠΑΟΚ βρήκε δοκάρι με Καμαρά στο 86’ με κεφαλιά, αλλά ήταν αργά – νίκησε η ΑΕΚ ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Κανένας από την ΑΕΚ δεν υστέρησε, ο Περέιρα έλαμψε αλλά ο Πινέδα πήρε το MVP: γκολ, κυριαρχία στο κέντρο, ο καλύτερος χαφ του πρωταθλήματος. Διαιτησία top από Μανθάνο, χωρίς δύσκολες φάσεις.
ΑΕΚ (Νίκολιτς): Στρακόσα, Πένραϊς (56′ Πήλιος), Ρέλβας, Μουκουντί, Ρότα, Μαρίν, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (56′ Κοϊτά), Περέιρα (67′ Ζοάο Μάριο), Ζίνι (86′ Κουτέσα), Βάργκα.
ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Τσιφτσής, Μπάμπα, Λόβρεν (46′ Μιχαηλίδης), Κετζιόρα, Σάντσες (46′ Κένι), Οζντόεφ, Ζαφείρης (58′ Καμαρά), Κωνσταντέλιας, Τάισον (82′ Πέλκας), Χατσίδης (58′ Ζίβκοβιτς), Γερεμέγεφ.
Διαιτητής: Χεσούς Χιλ Μανθάνο
Βοηθοί: Άνχελ Νεβάδο Ροντρίγκεθ, Χαβιέρ Μαρτίνεθ Νικόλας
4ος: Αλέξανδρος Τσακαλίδης
VAR, AVAR: Πάμπλο Γκονθάλεθ Φουέρτες, Φρανθίσκο Χοσέ Ερνάντεθ Μαέσο
Δείτε ΕΔΩ το φιλμ του αγώνα.