Δίκη Δολοφονίας Κλεομένη: Ο Απατσίδης Προειδοποιεί για Κίνδυνο Εξαφάνισης Στοιχείων

Δίκη Δολοφονίας Κλεομένη: Ο Απατσίδης Προειδοποιεί για Κίνδυνο Εξαφάνισης Στοιχείων

Ο Γιάννης Απατσίδης, ποινικολόγος με εμπειρία σε τέτοια ζητήματα, βγήκε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και μίλησε για τον κύκλο βίας που συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Η αφορμή ήταν η δολοφονία του 20χρονου Κλεομένη στην Καλαμαριά, ένα περιστατικό που ξύπνησε ξανά συζητήσεις για τα οπαδικά επεισόδια. Ο Απατσίδης έδειξε την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο που χειρίζεται η Αστυνομία την υπόθεση.

Κριτική για την έρευνα της δολοφονίας

Έφερε στο προσκήνιο την γρήγορη δήλωση της εκπροσώπου της Αστυνομίας. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς, ενώ η υπόθεση είναι υπό έρευνα, τοποθετείται η εκπρόσωπος της Αστυνομίας ότι δεν είναι οπαδικά τα κίνητρα. Έτσι μπορεί να εξαφανιστούν και κάποια στοιχεία, γιατί η αναζήτηση στρέφεται προς άλλες οδούς. Ο αρμόδιος ανακριτής μπορεί να επεκτείνει τις διώξεις. Στην άλλη υπόθεση που εξετάζουμε, του αείμνηστου Λυγγερίδη, διεξάγεται παράλληλη έρευνα από την Αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά.

Βλέπει εκεί μια διάθεση να υποτιμάται το πρόβλημα. Συνέχισε λέγοντας: «Βλέπουμε μία διάθεση υποτίμησης, σαν να ενδιαφέρει την κυβέρνηση και την Αστυνομία πώς θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση προς τα έξω και όχι η ουσία. Πάντοτε υπάρχει μία σύνδεση με τις ΠΑΕ· δεν λειτουργούν μόνοι τους οι δράστες. Τότε, η Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά. Όταν αντιμετωπίζεις τόσο ρηχά μία τέτοια υπόθεση, δεν είναι πιθανό να εξαφανιστούν στοιχεία μέσα στην ΠΑΕ; Στην υπόθεση Λυγγερίδη εξαφανίστηκαν, υπήρξαν διαφυγές, παρότι είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα».

Καταλήγει ότι χρειάζεται βαθύτερη έρευνα. «Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά είναι υπαίτιος ο εκάστοτε πρόεδρος· μπορεί όμως να εμπλέκονται κάποια πρόσωπα. Ανεξαρτήτως του αν συνδέονται ανώτερα στελέχη με αυτή την υπόθεση, είναι μία –τραγική– ευκαιρία να διερευνηθούν κι άλλα αδικήματα, για το πώς λειτουργούν ορισμένα στελέχη των ΠΑΕ. Αυτό προϋποθέτει βούληση για έρευνα και όχι ομερτά. Όπως οι τοπικές κοινωνίες δεν μιλούν, το ίδιο συμβαίνει και στα ανώτερα κλιμάκια. Η αυστηρότητα του νόμου δεν είναι πανάκεια», τόνισε ο Απατσίδης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για καλύτερη πρόληψη στα γήπεδα.

Πρόβλημα με την Οικονομική Εισαγγελία

Άλλαξε θέμα και πήγε στην Οικονομική Εισαγγελία. Εκεί βλέπει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της. Ο Απατσίδης ρώτησε ευθέως το πάνελ.

Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη. «Έχετε δει να έχει βγει κανένα πόρισμα από την Οικονομική Εισαγγελία; Με τον τρόπο που χειρίζεται σοβαρές υποθέσεις στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει καταργηθεί. Το θέμα δεν είναι να ψηφίζουμε νόμους· το θέμα είναι να εφαρμόζονται», δήλωσε. Τέτοιες καθυστερήσεις βλάπτουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ