«Όπου Υπάρχει Ελλάδα» στη Βυτίνα: Ιστορίες και παραδόσεις από την καρδιά της Αρκαδίας

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα» στη Βυτίνα: Ιστορίες και παραδόσεις από την καρδιά της Αρκαδίας

Το «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ετοιμάζεται για μια Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 14.40 στον ΣΚΑΪ, με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη να παίρνει τα ηνία από την πλατεία της Βυτίνας στην Αρκαδία, ενώ η ομάδα με τη Χρύσα Μπάτου, την Αναστασία Τσιβγούλη, την Ιωάννα Σακουφάκη και τον Γιάννη Ρίζο φέρνει ιστορίες που κόβουν την ανάσα. Εκεί ψηλά, ανάμεσα στα έλατα, η Βυτίνα κρύβει μυστικά γύρω από το μέλι της, αυτό το ελατοβανίλια που λένε πέρλα του Μαινάλου. Οι ντόπιοι παλεύουν με τον καιρό που αλλάζει και με ψεύτικα προϊόντα που μπαίνουν στα ράφια δίπλα στα δικά τους, χωρίς να ξεχωρίζουν εύκολα.

Το μέλι της Βυτίνας και οι μάχες των μελισσοκόμων

Βυτίνα. Σε υψόμετρο χίλια τριακόσια τριάντα τρία μέτρα, μέσα από τα δέντρα βγαίνει αυτό το χωριό σαν από παραμύθι, και εκεί φτιάχνουν ένα μέλι ξεχωριστό από ελάτη, που μυρίζει βανίλια και γίνεται θρύλος. Οι παραγωγοί εδώ δίνουν αγώνα καθημερινό ενάντια στην κλιματική αλλαγή που χτυπάει τα δέντρα και τα έντομα, ενώ βλέπουν προϊόντα από αλλού να παριστάνουν τα ελληνικά και να πουλιούνται δίπλα στα αυθεντικά χωρίς καμιά ετικέτα σωστή. Πολλοί λένε ότι αυτή η κατάσταση βλάπτει την ποιότητα και την εμπιστοσύνη, αλλά οι ντόπιοι συνεχίζουν να μαζεύουν ό,τι μπορούν από τη φύση γύρω τους.

Παράδοξα και ιστορίες από Αρκαδία

Κάτω στη Στεμνίτσα, το καμπαναριό στέκεται μόνη του στη μέση της πλατείας, απέναντι από την εκκλησία, και όχι δίπλα όπως παντού αλλού – γιατί άραγε; Ίσως για μια ψήφο που χάθηκε σε ψηφοφορία παλιά, ή για τα μάτια μιας κοπέλας που γύριζε κεφάλια, ή απλά για να βολεύει τους περαστικούς χωρίς να μπαινοβγαίνουν σε αυλές. Πήγαμε εκεί και ρωτήσαμε γύρω-γύρω, μαζέψαμε ιστορίες που δίνουν χρώμα σε αυτό το παράδοξο. Η Αρκαδία κρατάει τέτοια μυστικά παντού, από τα βουνά μέχρι τα χωριά.

Στο Λιμποβίσι της Γορτυνίας, το παλιό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έγινε μουσείο, πέτρινο και απλό, στη θέση του αρχικού, και δεσπόζει στο κέντρο σαν φάρος της μνήμης από την Επανάσταση του 21. Ο φύλακας, μέσα στο μοναδικό καφενείο που απόμεινε σε μια ερημιά πια περιοχή, ανοίγει πόρτες και λέει ιστορίες στους επισκέπτες για τις ρίζες της λευτεριάς εκεί. Λίγο πιο πέρα, στο μοναστήρι της Παναγίας Κολοκοτρώνη, ο θρύλος ζωντανεύει ξανά, εκεί που ο Γέρος του Μοριά έβρισκε στέγη και κουράγιο πριν τις μάχες – ένα μέρος που δένει πίστη και πάλη για ελευθερία σε κάθε πέτρα του.

Το «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βγαίνει Δευτέρα ως Παρασκευή στις 14.40, πάντα στον ΣΚΑΪ, φέρνοντας τέτοιες στιγμές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ