Ελληνικές φυλακές: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους αλλοδαπούς κρατούμενους

Ελληνικές φυλακές: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους αλλοδαπούς κρατούμενους

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με δηλώσεις του στον ΟΗΕ, έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της σύνδεσης μετανάστευσης και εγκληματικότητας, εστιάζοντας στην Ελλάδα και το υψηλό ποσοστό αλλοδαπών στις ελληνικές φυλακές.

Η Σκληρή Ρητορική Τραμπ και η «Πρόκληση» της Μετανάστευσης

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Ελλάδα με την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα σκληρής τοποθέτησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τη σχέση του με την εγκληματικότητα, ο Τραμπ επικαλέστηκε στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι αναφορές του εστίασαν στην παρουσία αλλοδαπών κρατουμένων σε ευρωπαϊκές φυλακές, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και την Ελλάδα.

Με έντονο και δραματικό ύφος, ο Τραμπ τόνισε πως «όταν οι φυλακές σας γεμίζουν με αιτούντες άσυλο που ανταποδίδουν την καλοσύνη με το έγκλημα, ήρθε η ώρα να τερματίσετε το αποτυχημένο πείραμα των ανοιχτών συνόρων». Ειδικότερα για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι το 54% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, κατατάσσοντάς την στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, δημιουργώντας ένα κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού.

Επίσημα Στοιχεία: Η Εικόνα στις Ελληνικές Φυλακές

Τα επίσημα δεδομένα από την Ελλάδα, όπως αυτά που προκύπτουν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που σκιαγράφησε ο Τραμπ. Συγκεκριμένα:

  • Στις αρχές του 2024, περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα ήταν αλλοδαποί.
  • Ο αριθμός τους ανερχόταν σε περίπου 5.520 άτομα, επί συνόλου 10.775 θέσεων.
  • Οι περισσότεροι προέρχονται από την Αλβανία, την Αλγερία, το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Γεωργία και το Αφγανιστάν.
  • Η Ελλάδα καταγράφει διαχρονικά ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλλοδαπών φυλακισμένων στην Ευρώπη σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του πληθυσμού των κρατουμένων.

Αυξητικές Τάσεις στις Συλλήψεις και Πίεση στο Σωφρονιστικό Σύστημα

Πέρα από τα ποσοστά των κρατουμένων, τα στατιστικά των συλλήψεων, όπως αυτά ανακοινώνονται από την ΕΛ.ΑΣ., δείχνουν σημαντικές αυξητικές τάσεις τόσο για ημεδαπούς όσο και για αλλοδαπούς.

* Το 2022, καταγράφηκαν περίπου 57.000 συλλήψεις Ελλήνων και 54.000 συλλήψεις αλλοδαπών.
* Το 2024, οι συλλήψεις ημεδαπών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%, φτάνοντας τις 73.479.
* Αντίστοιχα, οι συλλήψεις αλλοδαπών ανήλθαν σε 57.150.

Το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει υπό συνεχή και υψηλή πίεση. Η πληρότητα των φυλακών φτάνει σήμερα το 95%, ενώ το 2014 είχε αγγίξει και ξεπεράσει το 116%, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαρθρωτικές αδυναμίες και την ανάγκη για άμεσες λύσεις.

Πολιτικές Προεκτάσεις και η Ελληνική Πραγματικότητα

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ εντάσσονται σαφώς στο προεκλογικό του αφήγημα, το οποίο βασίζεται στην κριτική των «αποτυχημένων πολιτικών ανοιχτών συνόρων». Με την τοποθέτησή του, επιδιώκει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος, όπου η αδυναμία ελέγχου των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε προβλήματα ασφάλειας.

Ωστόσο, η ερμηνεία των αριθμών απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και λεπτομέρεια. Ενώ τα ποσοστά αλλοδαπών κρατουμένων είναι όντως υψηλά, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις αφορούν παραβιάσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας ή μικρότερα αδικήματα, και όχι κατ’ ανάγκη βαριά εγκληματικότητα.

Η πολιτική χρήση τέτοιων στατιστικών συχνά εντάσσεται σε μια στρατηγική όξυνσης του διχασμού, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στη διεθνή συζήτηση για τη μετανάστευση. Για την Ελλάδα, η ανάδειξη αυτού του ζητήματος από ένα τόσο σημαντικό βήμα όπως αυτό του ΟΗΕ, αποτελεί μία υπενθύμιση ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολυσύνθετης ευρωπαϊκής πρόκλησης. Αυτή η πρόκληση συνδυάζει άρρηκτα ζητήματα ασφάλειας, δικαιοσύνης και μεταναστευτικής πολιτικής, απαιτώντας συντονισμένες και αποτελεσματικές απαντήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ