Φωτιά στην Ιεράπετρα: Οι φλόγες φτάνουν μέχρι το κύμα, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές και εκκενώσεις
Επείγουσα μάχη με τη φωτιά στην Αχλιά Λασιθίου
Η πυρκαγιά στην περιοχή της Αχλιάς Λασιθίου συνεχίζει να κατακαίει ανεξέλεγκτα αγροτοδασικές εκτάσεις και περιβάλλουσες κατοικημένες ζώνες, ενώ οι δυνατοί άνεμοι έως 9 μποφόρ επιδεινώνουν την κατάσταση. Η φωτιά κινήθηκε επικίνδυνα προς τις παραθαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για κατοικίες, τουριστικές υποδομές αλλά και τον εκτοπισμό κατοίκων. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 112 έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης οικισμών, ενώ ήδη καταγράφονται καμένα σπίτια στα Φέρμα και απειλούνται ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τη νύχτα, πολίτες απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις παραλίες με τη βοήθεια σκαφών, ενώ το πρωί ο απολογισμός της καταστροφής περιλαμβάνει κατεστραμμένες κατοικίες, θερμοκήπια και τουριστικές εγκαταστάσεις. «Η περιοχή βιώνει μία πραγματική βιβλική καταστροφή», τονίζουν κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς.
Ενισχύσεις και αντίμετρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με πάνω από 150 πυροσβέστες και 8 ομάδες πεζοπόρων να επιχειρούν, σε συνδυασμό με 38 οχήματα και εναέρια μέσα που κινητοποιήθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας. Επιπλέον, πυροσβέστες και οχήματα από Πειραιά και Ελευσίνα μεταβαίνουν άμεσα στην Ιεράπετρα για κάλυψη αναγκών. Υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ συμβάλλουν στις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές, δημιουργώντας ένα σύνθετο και επίμονο μέτωπο αντιμετώπισης της δασικής πυρκαγιάς.
Καταφύγιο και ανακούφιση για τους πληγέντες
Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει ανοίξει το Κλειστό Γυμναστήριο ως καταυλισμό έκτακτης φιλοξενίας για τους κατοίκους και επισκέπτες που απώλεσαν προσωρινά τις κατοικίες τους. Περισσότερα από 400 άτομα έχουν μεταφερθεί είτε εκεί είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα με 8 ασθενοφόρα, παρέχοντας υποστήριξη στους πολίτες που έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Έξι περιστατικά έχουν ήδη διακομιστεί στο τοπικό νοσοκομείο με ελαφρά εγκαύματα και αναπνευστικές δυσκολίες.
Ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Γιώργος Χατζάκης, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά κρίσιμη» και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς η φωτιά παραμένει απειλή άμεση για την ανθρώπινη ζωή, τις κατοικίες, αλλά και το φυσικό περιβάλλον του Λασιθίου.