Το YouTube απαγορεύει στους ανηλίκους πρόσβαση σε βίντεο με όπλα

Το YouTube απαγορεύει στους ανηλίκους πρόσβαση σε βίντεο με όπλα

Το YouTube επιβάλλει από τις 18 Ιουνίου μια αλλαγή πολιτικής που θα περιορίσει ηλικιακά ορισμένα βίντεο που σχετίζονται με όπλα και θα αποκλείσει εντελώς άλλα. Περιεχόμενο που περιλαμβάνει αυτοσχέδια και αυτόματα πυροβόλα όπλα θα απαγορευτεί για θεατές κάτω των 18 ετών, ενώ τα μαθήματα για την αφαίρεση των συσκευών ασφαλείας θα απαγορευθούν ανεξαρτήτως ηλικίας.

“Από τις 18 Ιουνίου 2024, συγκεκριμένο περιεχόμενο που δείχνει πώς να αφαιρέσετε συσκευές ασφαλείας θα απαγορεύεται”, αναφέρει δήλωση αποποίησης ευθύνης στη σελίδα πολιτικής του YouTube για τα πυροβόλα όπλα. “Το περιεχόμενο που δείχνει τη χρήση αυτοσχέδιων πυροβόλων όπλων, αυτόματων πυροβόλων όπλων και ορισμένων αξεσουάρ πυροβόλων όπλων θα υπόκειται σε περιορισμό ηλικίας”, προστίθεται.

Σε δήλωσή του στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα τεχνολογίας Engadget, ο εκπρόσωπος του YouTube, Χαβιέρ Ερνάντες, ανέφερε: “Αυτές οι ενημερώσεις στην πολιτική μας για τα πυροβόλα όπλα αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε πολιτικές που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση του περιεχομένου στο YouTube. Για παράδειγμα, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει γίνει πιο εύκολα διαθέσιμη τα τελευταία χρόνια, επομένως επεκτείνουμε τους περιορισμούς μας σε περιεχόμενο που περιλαμβάνει αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα. Επανεξετάζουμε τακτικά τις οδηγίες μας και συμβουλευόμαστε εξωτερικούς ειδικούς για να βεβαιωθούμε ότι βάζουμε τα σωστά όρια”.

Εξαιρέσεις

Το YouTube εξήγησε ότι οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για βιντεοπαιχνίδια, κινηματογραφικά κλιπ ή άλλο καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Επίσης, η πλατφόρμα μπορεί να κάνει εξαιρέσεις για περιεχόμενο που είναι προς το δημόσιο συμφέρον, όπως στρατιωτικό ή αστυνομικό υλικό, ειδήσεις ή βίντεο από εμπόλεμη ζώνη.

Η αλλαγή προέρχεται ένα χρόνο μετά το αίτημα του Tech Transparency Project (TTP) προς το YouTube να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιδρούν σε περιεχόμενο σχετικό με όπλα. Η μεταβολή αιτήθηκε μετά από τη δημιουργία λογαριασμών από την μη κερδοσκοπική ομάδα εποπτείας, που κατέγραφαν τις προτάσεις περιεχομένου που λάμβαναν ανήλικοι χρήστες.

Οι εν λόγω χρήστες είχαν παρακολουθήσει βίντεο που απεικονίζουσαν πυροβολισμούς και οδηγίες για τη μετατροπή όπλων. Η αλλαγή στην πολιτική υποδεικνύει μια ανησυχία για την επίδραση που μπορεί να έχει τέτοιο περιεχόμενο στη νεολαία.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ