Πίσω από κάθε μεγάλη καριέρα, το σώμα βάζει κάποτε τους δικούς του κανόνες. Ο άλλος Ρονάλντο, ο Βραζιλιάνος «Φαινόμενο», το περιέγραψε με μία κουβέντα αναφερόμενος στον Κριστιάνο και τον Νεϊμάρ και την παρουσία τους στο Μουντιάλ 2026.
«Το σώμα σου είναι αυτό που σου υποδηλώνει ότι δεν μπορείς πλέον να αντέξεις στον ίδιο ρυθμό. Πιστεύω πως πλέον το αντιλήφθηκαν και ο Κριστιάνο και ο Νεϊμάρ. Αυτή τη μάχη με το ίδιο σου το σώμα είναι πολύ δύσκολο να την κερδίσεις… Παρά το πάθος, την αγάπη για το ποδόσφαιρο και την επιθυμία να παίζεις για πάντα, το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει πια», είπε σε συνέντευξή του.
Ο Κριστιάνο, στα 41 του, έχει ήδη γράψει ιστορία: είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε έξι διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα — από το 2006 έως το 2026 — και ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ της διοργάνωσης, πίσω μόνο από τον Ροζέ Μιλά. Ωστόσο, η ανάλυση της Gradient Sport για τη φάση των ομίλων αποκαλύπτει ότι ο Πορτογάλος επιθετικός βρίσκεται ανάμεσα στους παίκτες που περπατούν περισσότερο και κάνουν τα λιγότερα σπριντ. Ο ρόλος του έχει αλλάξει ριζικά: από δημιουργός και πλαγιοκόπτης, έχει μετατραπεί σε καθαρό φορ περιοχής, που εξοικονομεί δυνάμεις για την τελική εκτέλεση.
Δεν του ζητείται πλέον να πιέζει ψηλά ή να γυρίζει αμυντικά — η Πορτογαλία του Μαρτίνεθ τον διαχειρίζεται ανάλογα. Απέναντι στην Κροατία, ο προπονητής τον απέσυρε στο τελευταίο δεκάλεπτο και ο Ράμος πέτυχε το γκολ της πρόκρισης. Μία απόφαση που τον δικαίωσε, αλλά που δεν σημαίνει ότι ο Ρονάλντο ήταν το πρόβλημα.
Για τον Νεϊμάρ, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο 34χρονος άσος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στη γάμπα, που τον ταλαιπωρεί από τις 17 Μαΐου. Επέστρεψε μεν σε προπονήσεις, αλλά το τεχνικό επιτελείο έκρινε πως δεν είναι έτοιμος για αγώνες. Απουσίασε από την πρεμιέρα της Βραζιλίας (1-1 με Μαρόκο) και δεν ταξίδεψε με την αποστολή στη Φιλαδέλφεια. Το ιατρικό team αισιοδοξεί ότι θα είναι διαθέσιμος για τη φάση των νοκ-άουτ, εφόσον η Σελεσάο προκριθεί.
Ο ίδιος ο «Φαινόμενο» τοποθετεί τον Νεϊμάρ μέσα στους δέκα κορυφαίους όλων των εποχών, όπως και τον Κριστιάνο. «Είναι σίγουρα μέσα στους κορυφαίους, αλλά δεν συμφωνώ πως είναι ο καλύτερος. Σέβομαι την άποψή του», ανέφερε. Δεν ήθελε, όμως, να βάλει τον εαυτό του στην ίδια λίστα.
Η κριτική πάντως για τον Κριστιάνο δεν σταματά. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μίλησε για Πορτογαλία «όμηρο του εγώ» του, ο Πολ Σκόουλς χαρακτήρισε την παρουσία του «πρόβλημα». Από την άλλη, ο Γουέιν Ρούνεϊ υποστήριξε ότι η ομάδα «χαντάκωσε» τον παίκτη και δεν τον αξιοποίησε σωστά.