Πώς η ψηφιοποίηση επηρεάζει το ποδόσφαιρο

Αν η Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε χρησιμοποιήσει περισσότερο τα δεδομένα, είναι πιθανόν ο Γιούργκεν Κλοπ να παρέμενε προπονητής της BVB – ή τουλάχιστον να παρέμενε για μεγαλύτερο διάστημα στην ομάδα και όχι μόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Αυτή η υπόθεση δείχνει πόσο σημαντική είναι η ψηφιοποίηση του ποδοσφαίρου.

Τα xG της Ντόρτμουντ και η αποχώρηση του Κλοπ

Κατά το πρώτο ημίχρονο της σεζόν 2014/15, η Ντόρτμουντ βρισκόταν ξαφνικά στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα στη Μπουντεσλίγκα. Ο μπλόγκερ Κόλιν Τρένορ ανέλυε στο statsbomb.com το γεγονός ότι η ομάδα του Κλοπ θα έπρεπε να είχε σκοράρει 25 φορές αντί για 17 και να είχε δεχθεί μόλις 17 γκολ αντί για 26. Αναλύοντας την τεχνολογία των προβλεπόμενων γκολ (Expected Goals – xG), ο Τρένορ συμπέρανε ότι η Ντόρτμουντ ήταν ασυνήθιστα άτυχη. Στον δεύτερο γύρο, η Ντόρτμουντ ανέτρεψε την κατάσταση, τερματίζοντας στην 7η θέση. Ωστόσο, η αποχώρηση του Κλοπ είχε ήδη αποφασιστεί.

61395679 906

Ο Γιούργκεν Κλοπ ως προπονητής της Ντόρτμουντ

Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την αυξανόμενη επίδραση της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων στο ποδόσφαιρο. Σήμερα, τα xG αποτελούν μια καθιερωμένη μέθοδο αξιολόγησης που γνωρίζουν σχεδόν όλοι οι θεατές της Μπουντεσλίγκα και των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Σήμερα, οι προπονητές χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες μετρήσεις για την προετοιμασία της ομάδας τους, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη δημιουργία ευκαιριών, τη χρήση των κενών χώρων στο γήπεδο, και την αποδοχή ανάλογα με τον αντίπαλο. Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι ανάλυσης δεδομένων, αλλά υπάρχει ένας ανθρώπινος παράγοντας που δεν μπορεί να παραμείνει ανεκμετάλλευτος.

Ο απρόβλεπτος ανθρώπινος παράγοντας

67515350 906

Τα στατιστικά δεν λαμβάνουν υπόψιν τον απρόβλεπτο ανθρώπινο παράγοντα

Ο Φέλιξ Μάγκατ, προπονητής στη Φούλαμ, εκφράζει αμφιβολίες για την ανάλυση δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να παίζεται από ανθρώπους και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί κάθε μέρα. Αν και τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει απρόβλεπτος. Παρ’ όλα αυτά, πολλές ομάδες της Μπουντεσλίγκα συνεργάζονται με εταιρείες για να εξασφαλίσουν αποκλειστική πρόσβαση σε δεδομένα, αποδεικνύοντας την αναπόφευκτη επίδραση της ανάλυσης δεδομένων.

Οι πιο πολύπλοκες μετρήσεις είναι καθοριστικές

Ανάμεσα στις μετρήσεις περιλαμβάνονται το πλήθος των πάσων, των χιλιομέτρων, και της κατοχής, ωστόσο ο αθλητικός επιστήμονας Ντάνιελ Μέμερτ και η ομάδα του αποδεικνύουν ότι οι πολύπλοκες μετρήσεις, όπως ο έλεγχος του χώρου στο αμυντικό τρίτο, είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Οι κορυφαίες ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, επικεντρώνονται στην ανάλυση δεδομένων για να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους.

65882014 906

Οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων

Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα μικρό κομμάτι ενός τεράστιου επιχειρηματικού τομέα. Πολλές ομάδες συνεργάζονται με εταιρείες και επιστήμονες για να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους, αν και η ανθρώπινη διάσταση παραμένει σημαντική.

πηγή: in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ