Οδηγώντας στο όνειρο, το… σχολείο του Ρέντη

Οδηγώντας στο όνειρο, το… σχολείο του Ρέντη

Ο μπασκετικός παίκτης Νοά Ντάρβιτς μάλλον δεν είναι γνωστός σε πολλούς, ούτε στους παρακολουθητές του αθλήματος. Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο 17χρονος Γερμανός της Μπαρτσελόνα ακόμα δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο κοινό. Κάτι που όμως φαίνεται πως θα αλλάξει σύντομα, καθώς οι Καταλανοί αποφάσισαν να δέσουν το συμβόλαιό του με μια ρήτρα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μετά την απόκτησή του από την Φράιμπουργκ έναν λίγο καιρό πριν, με μόλις 2,5 εκατ ευρώ.

Ο Ντάρβιτς δεν είναι απλά το μεγάλο αστέρι της Μπάρτσα που ξεχωρίζει ως το φαβορί του φετινού UEFA Youth League, αλλά είναι και μέλος της ομάδας που έχει ήδη φτάσει στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, πέρασε από τα playoffs και ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή του στο top 24 της διοργάνωσης, κρατώντας την προοπτική της παρουσίας στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ.

Η διαδικασία, και όχι το τελικό αποτέλεσμα…

Είναι δυνατό να συνταχτεί μια συνάντηση μεταξύ τους και της ομάδας του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου (η οποία θα απουσιάσει), του Χαράλαμπου Κωστούλα, του Χρήστου Μουζακίτη και των υπολοίπων παικτών της Ερυθρόλευκης generation X, με τον Ντάρβιτς και την Μπάρτσα στην επόμενη φάση του τουρνουά. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία. Οι πραγματικά σημαντικές πτυχές του γεγονότος είναι η αξία του ταξιδιού και όχι το τελικό προορισμός. Αυτό επαληθεύεται από το γεγονός ότι αυτή η γενιά που μεγαλώνει με φροντίδα και υπομονή στον Ρέντη, κοιτάζει τα ίδια άστρα στον ίδιο ουρανό με τους νέους της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, του Μάντσεστερ και του Μιλάνο. Μια αναγκαιότητα που δεν είναι απλώς αυτονόητη…

Αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, “Για εμάς αυτή η διοργάνωση, αυτά τα ματς είναι μια πρόκληση αξιολόγησης. Μια μικρή προσομοίωση, αλλά και μια ευκαιρία προκειμένου τα παιδιά να διαπιστώσουν τι πρόκειται να συναντήσουν στο μέλλον.” Συνολικά, αναγνωρίζειται η σημασία των αγώνων σαν μέσα εκτίμησης και ανάπτυξης. Στην επόμενη φάση, με πιθανούς αντιπάλους όπως η Πόρτο, η Λειψία, η Ντόρτμουντ και πολλές άλλες ομάδες, η διαδρομή της ομάδας του Ολυμπιακού γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

olympiacos u19 193838

Ολιστική προσέγγιση

Είναι γνωστό πως ο ρόλος του προπονητή, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, πρέπει να έχει στοιχεία μέντορα. Οι παιδικές ομάδες αποτελούν ευκαιρία για την ανάπτυξη και τις ικανότητες αγωνιστικές αλλά και, τις ανθρώπινες πτυχές των παικτών. Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος παραδέχεται ότι έχει δει παιδιά που διέθεταν ταλέντο αλλά έχασαν τον δρόμο τους λόγω του χαρακτήρα τους, ενώ επισήμανε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση του αθλητικού αλλά και προσωπικού τους επιπέδου.

oly youth league 1

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πολλά θετικά παραδείγματα παιδιών που με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους κατάφεραν να σηκώσουν ψηλά το όνομά τους σε αθλητικό επίπεδο, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν γι’ αυτά. Σε γενικές γραμμές, ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του.

5988796 e1699450100218 1

Η ανάπτυξη του προϊόντος

Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος εκφράζει την πεποίθησή του στις ικανότητες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και πιστεύει στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών υποδοχής των παικτών των β’ ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

5988796 e1699450100218 1

Το όραμα

Ο Ολυμπιακός παρέχει στην ακαδημία του τις ίδιες συνθήκες που παρέχονται σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, όπως αναφέρει ο Συλαϊδόπουλος, ενώ προσπαθεί να παράγει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που θα συνεχίσουν την παράδοση της ομάδας. Η αποδεδειγμένη επιτυχία του συλλόγου, όπως εκδηλώνεται με τον μεγάλο αριθμό παικτών από την ακαδημία που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα και σε άλλες ομάδες της Super League, υποδεικνύει την επιτυχία της ολιστικής προσέγγισης στην ανάπτυξη του προϊόντος της ακαδημίας.

Με την ευκαιρία,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ