Ο Κύρος Βασάρας αποκάλυψε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Ως μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA και αρχιδιαιτητής στη Ρουμανία, συζήτησε στην εκπομπή «Δίκη στο Open» για την ελληνική διαιτησία και εξέφρασε ανησυχίες για τις συνθήκες στη χώρα του.
Αναλυτικά όσα είπε ο Κύρος Βασάρας:
Ο Κύρος Βασάρας ανέφερε ότι έγραψε το βιβλίο του για να μοιραστεί την εμπειρία του ως διαιτητής και ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη διαιτησία. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις επιθέσεις εναντίον των διαιτητών, τις οποίες θεωρεί απαράδεκτες αλλά ατιμώρητες.
Αναφορικά με τις 38 επιθέσεις εναντίον Ελλήνων διαιτητών, εξέφρασε τη λύπη του και την ανάγκη για δράση και πρόληψη. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τη δικαιοσύνη και την ανάγκη για τιμωρίες και μέτρα πρόληψης.
Αναφορικά με τον νέο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ Πίτερ Φρόιντφελντ, εξέφρασε την άποψή του ότι η ηγεσία της διαιτησίας πρέπει να εξετάζεται με βάση την απόδοση και όχι την εθνικότητα.
Τέλος, αποκάλυψε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της οικογένειάς του και την έλλειψη συνθηκών και προτάσεων για την προστασία του.
Χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές και πιστεύω πως έχουμε όλοι τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε αν επιθυμούμε να δούμε αλλαγές. Έχουμε ερωτηθεί αν θέλουμε αλλαγές, είτε πρόκειται για παράγοντες, διοικήσεις, λίγκες, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, είτε για την πολιτεία. Πότε θα συζητήσουμε όλοι μαζί γι’αυτό; Δεν είναι ζήτημα αν θα έρθει κάποιος ξένος ή αν θα έρθει ο Βασσάρας. Πώς μπορείς να βελτιώσεις τη διαιτησία; Έχεις την ικανότητα; Εργάζεσαι γι’αυτό; Έχουμε επίσης το VAR και αν δεν το είχαμε, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθεί η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Οι ομάδες παίρνουν μέρος σε ευρωπαϊκούς αγώνες, η Εθνική ομάδα πηγαίνει καλά με νέους παίκτες και έχει στόχους. Ακόμα και στο πρωτάθλημα, μιλάμε για διαιτησία, αλλά δεν βρίσκουμε τους επόμενους διεθνείς διαιτητές. Εύχομαι να τους βρούμε και κάνω τα πάντα για να βοηθήσω στην προώθηση των Έλληνων διαιτητών. Δεν έκανα κακή γλώσσα όταν ήμουν διαιτητής για κανέναν. Μπορεί να έχω αμφιθυμίες, αλλά πάνω απ’όλα, είμαι Έλληνας και πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε όλοι μας διαφορετικά. Εάν συνεχίζουμε να κατηγορούμε τον γείτονά μας, κάποιος από το εξωτερικό μπορεί να πει πως δεν έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε. Δεν νομίζω ότι είμαστε υποανάπτυκτοι, είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι, έχουμε ταλέντα. Αλλά πρέπει να υπάρχει θέληση, θεσμοί και έμπνευση».
-για το πώς ένας Έλληνας διαιτητής μπορεί να καταφέρει να συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα:
«Για να ένας Έλληνας διαιτητής να μπορέσει να πάει σε Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πρέπει πρώτα να έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς αγώνες. Οι λίστες των διεθνών διαιτητών πρέπει να είναι σταθερές, καθώς χρειάζεται να μπορούν οι οργανισμοί όπως η FIFA και η UEFA να προγραμματίσουν το επόμενο τουρνουά. Όταν κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στο χώρο και αποχωρούν μέσα σε 2 χρόνια, γιατί να εμπιστευτεί κάποιος τον Έλληνα διαιτητή. Δεν κρίνω ποτέ τις ενέργειες, μου αρέσει να προσφέρω λύσεις και να συμμετέχω σε κάτι καλό. Δεν επιθυμώ να κρίνω ανθρώπους, πιστεύω πως η κρίση προκύπτει από τα έργα τους. Εν τέλει, ο μόνος που πρέπει να κρίνει είναι ο φίλαθλος, όχι εγώ».
-για το αν υπάρχουν επιθέσεις σε διαιτητές στη Ρουμανία:
«Όχι, δεν υπάρχουν. Για όλα τα θέματα που σχετίζονται με επιθέσεις ή δωροδοκίες, υπάρχουν τρία άτομα που εμπλέκονται: ο διαιτητής, ο υπεύθυνος για την εντιμότητα, εγώ και η αστυνομία. Δύο φορές προσπάθησαν να συμβούν πράγματα στα 9 χρόνια που είμαι εδώ. Ακολούθησε μυστικά αυτή η διαδικασία, οι ένοχοι καταδικάστηκαν και ο διαιτητής συνέχισε να εργάζεται. Οι άλλοι διαιτητές απέκτησαν περισσότερη δύναμη και προστασία. Όσον αφορά τις δηλώσεις, αυτοί που τις έκαναν τελικά τιμωρήθηκαν ανάλογα με το βαθμό της συμπεριφοράς τους».
-για το αν θα άλλαζε κάτι αν ξανάρχιζε την καριέρα του:
«Αν ξεκίναγα σήμερα, θα επιθυμούσα να χρειάζομαι λιγότερα από 11 χρόνια για να φτάσω στην κορυφή της διαιτησίας στην Α’ Εθνική. Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε για να προσελκύσουμε τους ποδοσφαιριστές στη διαιτησία. Είμαι βέβαιος ότι θα έκανα πολύ περισσότερα πράγματα. Όλα αυτά που διδάσκω τώρα, αν τα έμαθα τώρα θα ήμουν ακόμα πιο έμπειρος. Δεν έχω καμία μετανιώση για κάτι που έχω κάνει στη ζωή μου. Γνωρίζω να ζητάω συγνώμη, εκτιμώ τις ευκαιρίες και αγαπώ αυτό που κάνω».