Κυριάκος Μητσοτάκης: “ΕΠΟ και Ομάδες φέρουν αποκλειστική ευθύνη για τον Τελικό του Κυπέλλου, ενώ εμείς θα είχαμε εξασφαλίσει τη διεξαγωγή με φιλάθλους”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “ΕΠΟ και Ομάδες φέρουν αποκλειστική ευθύνη για τον Τελικό του Κυπέλλου, ενώ εμείς θα είχαμε εξασφαλίσει τη διεξαγωγή με φιλάθλους”

Σε έντονη αίσθηση της αποκλειστικής ευθύνης της ΕΠΟ και των ομάδων για την διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου χωρίς οπαδούς, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτό, επισημαίνοντας τον τελικό του Conference League που θα διεξαχθεί με κοινό. Ανέφερε: “Εμείς θα είχαμε εξασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή του τελικού με φιλάθλους, όπως κάνουμε με τον τελικό του Conference League”.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Παρατηρούμε πώς εξελίχθηκε η κατάσταση από πριν από ένα ή δύο χρόνια. Το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, εντός και εκτός αυτών, ήταν εξαιρετικά έντονο. Ήρθε η στιγμή να ληφθούν αυστηρές αποφάσεις. Θυμόμαστε την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση, ακόμα και από τους οπαδούς, όταν κλείσαμε τα γήπεδα μέχρι να λειτουργήσουν οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο με αυστηρή ταυτοποίηση. Σήμερα, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, καθώς απομένει μία αγωνιστική και το πρωτάθλημα θα κριθεί αύριο. Η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς.”

“Παρατηρούμε παρόμοιες πρακτικές με τα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπου οι οικογενειάρχες πηγαίνουν με τα παιδιά τους. Αυτό έγινε δυνατό, επειδή δημιουργήσαμε το κατάλληλο πλαίσιο παρακολούθησης. Οι αυτόματες ποινές έχουν κρίσιμο ρόλο και επιμένω σε αυτό. Π.χ. αν πέσει μια κροτίδα, ακολουθεί αμέσως ποινή. Αυτό είναι ο ρυθμός που πρέπει να διατηρήσουμε, χωρίς άλλες συνεννοήσεις. Συμμετέχουμε σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.”

“Μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, η αστυνομία εργάστηκε συστηματικά και με υψηλό βαθμό ενδεικτικών στοιχείων για την ανακρίτρια μιας οργανωμένης συμμορίας που εφάρμοζε συστηματική βία. Θα υπάρξουν ευθύνες και καταδίκες, όπως πιστεύω. Δεν επηρεάζω τη δικαιοσύνη, αλλά υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν πως θα αντιμετωπιστούν με σκληρότητα οι ενοχές στο πλαίσιο του νόμου.”

“Από την πλευρά μας, η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμιξη στον τελικό του Κυπέλλου. Ήταν αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ και των ομάδων. Εμείς θα είχαμε διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή με φιλάθλους, όπως συμβαίνει με τον τελικό του Conference League. Παρόλες τις προκλήσεις, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με την UEFA, η οποία έχει τα επίσημα πρωτόκολλα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.”

“Έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση καταλήγει σε υψηλό βαθμό λαϊκισμού. Ένα παράδειγμα ήταν ο λαϊκισμός σχετικά με το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, το οποίο ορίστηκε από την UEFA ως νοσοκομείο αναφοράς για την παροχή μέριμνας σε περίπτωση ανάγκης. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται σε κάθε αγώνα, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο. Ενοχλήθηκα από την κριτική που δέχτηκε αυτό το θέμα, καθώς υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται, πέρα από τυχόν προβλήματα του ΕΣΥ. Ας αποφύγουμε τον λαϊκισμό”.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ