Κλήρωση για τα Προολυμπιακά Τουρνουά: Η Ελλάδα είναι οικοδέσποινα

Κλήρωση για τα Προολυμπιακά Τουρνουά: Η Ελλάδα είναι οικοδέσποινα

Σήμερα διεξάγεται στα γραφεία της FIBA, λίγο έξω από τη Γενεύη, η κλήρωση για τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά, τα οποία θα διεξαχθούν 2-7 Ιουλίου και θα δώσουν τα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πριν την κλήρωση, η FIBA θα ανακοινώσει τις τοποθεσίες των τεσσάρων αυτών τουρνουά. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει ένα από αυτά τα τουρνουά για πρώτη φορά μετά το 2008, όταν επίσης ήταν οικοδέσποινα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα άλλα τρία τουρνουά αναμένεται να διεξαχθούν σε Ισπανία, Λετονία και Πουέρτο Ρίκο.

Για την κλήρωση δημιουργήθηκαν έξι γκρουπ δυναμικότητας, το καθένα με τέσσερις ομάδες και η Ελλάδα ανήκει στο δεύτερο. Βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και εκπροσώπησης όλων των ηπείρων (ή των περισσότερων) σε κάθε τουρνουά, η FIBA ανακοίνωσε κάποιους περιορισμούς, όπως π.χ. δεν επιτρέπεται περισσότερες από δύο ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε γκρουπ και περισσότερες από τρεις ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε τουρνουά. Επίσης, κάθε τουρνουά θα έχει το πολύ μία ομάδα από Αμερική, Ασία ή Ωκεανία και Αφρική.

Τα γκρουπ είναι ως εξής:

  • 1ο γκρουπ: Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία
  • 2ο γκρουπ: Βραζιλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία
  • 3ο γκρουπ: Πουέρτο Ρίκο, Μαυροβούνιο, Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλανδία
  • 4ο γκρουπ: Νέα Ζηλανδία, Γεωργία, Μεξικό, Λίβανος
  • 5ο γκρουπ: Κροατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ανγκόλα, Φιλιππίνες
  • 6ο γκρουπ: Αίγυπτος, Μπαχάμες, Καμερούν, Μπαχρέιν

Κάθε Προολυμπιακό Τουρνουά θα έχει δύο γκρουπ τριών ομάδων. Στον Α’ Όμιλο κάθε τουρνουά θα βρίσκονται ομάδες από το 1ο, το 4ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας και στον Β’ Όμιλο ομάδες από το 2ο, το 3ο και το 6ο γκρουπ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αναγκαστικά αντιμέτωπη με τη Βραζιλία, την Ιταλία και την Πολωνία, που ανήκουν στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας. Στην αρχική φάση θα αντιμετωπίσει μία εκ των Μαυροβουνίου, Δομινικανής Δημοκρατίας και Φινλανδίας (αφού το Πουέρτο Ρίκο φιλοξενεί το τουρνουά) και μία από τις ομάδες Αίγυπτο, Μπαχάμες, Καμερούν και Μπαχρέιν. Η θεωρητικά ισχυρότερη αντίπαλός της θα είναι στον άλλο όμιλο και θα προέλθει από τις ομάδες Λιθουανία και Σλοβενία, εφόσον η Ισπανία και η Λετονία φιλοξενούν το τουρνουά.

Οι οκτώ ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι Γαλλία (οικοδέσποινα), Γερμανία, Σερβία (Ευρώπη), ΗΠΑ, Καναδάς (Αμερική), Ιαπωνία (Ασία), Νότιο Σουδάν (Αφρική), Αυστραλία (Ωκεανία). Το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου στη Γαλλία, με την πρώτη φάση στο «Πιέρ Μορουά» της Λιλ και τον τελικό στο «Παλέ Ντε Μπερσί» του Παρισιού.

Η κλήρωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της FIBA στο YouTube:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ