Η Ελλάδα υποβάλλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Προολυμπιακού Τουρνουά του 2024. Η αίτηση έχει ήδη κατατεθεί στην FIBA και αναμένεται να υποβληθεί ένας πλήρης φάκελος που ενισχύει τις πιθανότητες για επιτυχία της Ελλάδας.
Οι κορυφαίες εγκαταστάσεις που έχουν προταθεί για να φιλοξενήσουν το τουρνουά είναι το ΣΕΦ, το κλειστό γήπεδο των Άνω Λιοσίων και το ΟΑΚΑ. Ειδικά το ΟΑΚΑ, που είναι η έδρα του Ολυμπιακού, έχει αυξηθεί η χωρητικότητά του και θεωρείται ο πιο πιθανός χώρος για τη διεξαγωγή του τουρνουά.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την κάλυψη του κόστους, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έξοδα αυτά θα καλυφθούν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, χορηγίες και μερική συμμετοχή του δημοσίου.
Η FIBA θα ανακοινώσει τις τέσσερις πόλεις που θα δώσουν τα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις επόμενες μήνες. Η Ελλάδα, εάν φιλοξενήσει το τουρνουά, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες πρόκρισης και συμμετοχής με μια δυνατή ομάδα. Το 2008, η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ.
Μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία και ο Καναδάς έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Έπειτα από τις προηγούμενες προκρίσεις της Γαλλίας, του Νότιου Σουδάν, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, απομένουν ακόμα τέσσερις θέσεις για να συμπληρωθούν οι δώδεκα ομάδες που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι τέσσερις θέσεις αυτές θα καθοριστούν μέσω τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά, στα οποία θα συμμετέχουν έξι ομάδες. Αυτές τις στιγμές, οι υποψήφιες ομάδες είναι οι εξής: Πολωνία, Κροατία, Μπαχρέιν, Καμερούν, Μπαχάμες, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Σλοβενία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Γεωργία, Φινλανδία, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού.