Η έκπληξη του Ντέμη προς τον Αλμέιδα στην οδό του Κουκακίου με το όνομά του – Ποιος ήταν ο Αντόνιο Φιγκουέιρα ντ’ Αλμέιντα

Ένα ξεχωριστό δώρο προσέφερε ο Ντέμης Νικολαΐδης στον Ματίας Αλμέιδα κατά την τιμητική διάκρισή του ως ο κορυφαίος προπονητής της σεζόν 2022-23 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου (ΠΣΑΠΠ). Συγκεκριμένα, ο πρώην ποδοσφαιριστής και συν-presenter της εκδήλωσης, παρουσίασε ένα βίντεο στον Αλμέιδα στο οποίο εμφανίζεται μια οδός με το επίθετό του. Ο 49χρονος προπονητής αντέδρασε με γέλιο και, καθώς αστειευόταν, ζήτησε αστειευόμενα τα κλειδιά από το σπίτι του στην εν λόγω οδό. Η αυτή οδός βρίσκεται στο Κουκάκι και φέρει το όνομα του Αντόνιο Φιγκουέιρα ντ’ Αλμέιντα.

Ποιος ήταν ο Αντόνιο Φιγκουέιρα ντ’ Αλμέιντα:
Ο Αντόνιο Φιγκουέιρα ντ’ Αλμέιντα (Antonio Figueira d’ Almeida) ήταν Πορτογάλος φιλέλληνας που συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γεννήθηκε το 1784 στην πόλη Έλβας της Πορτογαλίας. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στον πορτογαλικό στρατό και πολέμησε ενάντια στον γαλλικό στρατό που κατέστησε στην Ισπανία για να υποστηρίξει την δυναστεία των Βουρβόνων. Μετά την έναρξη της Επανάστασης έφτασε στην Ελλάδα. Στον Αύγουστο του 1826, ως συνταγματάρχης της ιππικής, διακρίθηκε ως αρχηγός στην Τρίπολη και τον Μάρτιο του επόμενου έτους πολέμησε υπό τον Άγιο Γεώργιο Καραϊσκάκη στην Αττική. Με την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο Ντ’ Αλμέιντα αναλάμβανε τη θέση του επιθεωρητή της κανονικής ιππικής και του ανατέθηκε η ανασυγκρότηση του σώματος. Τον Ιανουάριο του 1830 διορίστηκε διοικητής της Ναυπλίου. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, συνέλαβε τον έναν από τους ένοχους, τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Για την νομιμότητά του αναγνωρίστηκε ως επίτιμος πολίτης της Ναυπλίου από την Ε’ Εθνοσυνέλευση και το Μάρτιο του 1832 προαγάγηκε σε στρατηγό. Ωστόσο, με την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα, η Αντιβασιλεία δεν αναγνώρισε το βαθμό του στρατηγού και τελικά το 1833 τον διόρισε ως διοικητή της Αίγινας. Μετά την κατάσταση της επανάστασης του παράτυπου μεραρχηλιού Ν.Ζέρβα στο Μεσολόγγι, ο Ντ’ Αλμέιντα προαγάγηκε σε υποστράτηγο. Το 1839 ανέλαβε τα καθήκοντα διοικητή της Ναυπλίου. Πέθανε το 1847 στη Μπατάλια, στη Βενετία. Ήταν παντρεμένος με τη Ζωή Μαυροκορδάτου. Ο εγγονός του, Αντώνιος Αλμέιδας, ο οποίος είχε εξελληνιστεί το όνομά του, σκοτώθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους.

Πηγή: Wikipedia

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ