Αλλαγές στην ΕΠΟ για τις ποινές στα στημένα παιχνίδια

Αλλαγές στην ΕΠΟ για τις ποινές στα στημένα παιχνίδια

Προκαλεί εντύπωση η νέα αλλαγή που έγινε στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ, σχετικά με τις ποινές που επιβάλλονται στις ομάδες που εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, προβλέπεται πλέον αφαίρεση τριών βαθμών και χρηματικό πρόστιμο για τα “απλά στημένα” παιχνίδια, ενώ μόνο για τα “σοβαρά στημένα” υπάρχει ποινή υποβιβασμού. Όμως, δεν διευκρινίζεται ποιες υποθέσεις θα θεωρούνται “σοβαρές”.

Για τις περιπτώσεις με λιγότερη βαρύτητα, προβλέπεται αφαίρεση τριών βαθμών και πρόστιμο 100.000 ευρώ για ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ενώ τα ποσά μειώνονται για ομάδες σε χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να στήσει ένα παιχνίδι και, με τη βοήθεια ενός καλού δικηγόρου, να αποφασισθεί ως ένα απλό στήσιμο και να γλιτώσει τον υποβιβασμό.

Παλαιότερα, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ προέβλεπε την απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για δέκα χρόνια, ενώ το πρόστιμο ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο και δεν υπήρχε διαχωρισμός κατηγοριών για την ομάδα που εμπλέκονταν.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν, ειδικά τώρα που γίνεται έρευνα για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού και η FIFA ασχολείται με τα περιστατικά στην ελληνική ποδοσφαιρική σκηνή, να πραγματοποιείται μία τέτοια αλλαγή από την ΕΠΟ.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο “dikisports”, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλες οι ευθύνες ρίχνονται στον Μπάρτζη, προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΠΟ και όλοι τώρα τον κατηγορούν.

Ακολουθεί παρουσίαση του άρθρου 27 της νέας έκδοσης του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ και του προηγούμενου άρθρου 29 για σύγκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ