Η πλούσια καριέρα του Ντέιβιντ Νίλσεν ως ποδοσφαιριστής και προπονητής τον οδήγησε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, με κοινό παρονομαστή το… κρύο.

Δανία, Νορβηγία, Γερμανία και Αγγλία περιλαμβάνονται στην πολύπλευρη καριέρα του 47χρονου τεχνικού, ο οποίος για πρώτη φορά θα δοκιμάσει το ζεστό κλίμα της Μεσογείου, αναλαμβάνοντας τη θέση του προπονητή στην Κηφισιά.

Ο Δανός προπονητής ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από τους νεοφώτιστους, οι οποίοι προχώρησαν άμεσα στην αντικατάσταση του Γιάννη Αναστασίου μετά το σερί ηττών που έφερε την απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή.

Ο Νίλσεν επιστρέφει στους πάγκους μετά από ένα διάλειμμα 1,5 χρόνου, κατά το οποίο εργάστηκε ως σχολιαστής σε τηλεοπτικό δίκτυο της πατρίδας του. Έχει επίσης τέσσερις προηγούμενους σταθμούς ως προπονητής, δύο στη Νορβηγία και δύο στη Δανία.

Η καριέρα του ξεκίνησε ταπεινά από τις χαμηλές κατηγορίες, με τη νορβηγική Νεστ-Σότρα να του δίνει τα κλειδιά το καλοκαίρι του 2011. Επιτύχημενη παραμονή στη Γ’ κατηγορία το 2012 και ιστορική άνοδο στη 1. divisjon το 2013 ήταν μερικά από τα επιτεύγματά του εκεί.

Ντέιβιντ Νίλσεν: Η ιστορία του νέου προπονητή της Κηφισιάς

«Μετέτρεψε την πέτρα σε χρυσάφι» έγραφαν τότε τα τοπικά Μέσα, με την επιτυχία του να φέρνει ενδιαφέρον από την Eliteserien. Ο προβιβασμός σαν βοηθός προπονητή στο τεχνικό επιτελείο της Ρόντι Ντέιλα, στην Στρομσγκόντσετ, μετά από τη διακοπή των επιτυχημένων ετών σε ρόλο περιπατητή.

Ακολουθά η ιστορία του στην ποδοσφαιρική καριέρα του, καθώς φόραγε 13 διαφορετικές φανέλες αγωνιζόμενος ως σέντερ φορ. Ξεκινώντας από την Οντένσε και περνώντας από την Λίνγκμπι, ακολούθησε πορεία στη Γερμανία και στην Αγγλία πριν επιστρέψει στη Δανία για χάρη της Κοπεγχάγης. Τελικά κατέληξε στη νορβηγική Σταρτ, Οντένσε, Στρομσγκόντσετ, Μπραν και Φίλινγκεν.

Αξίζει να αναφερθούμε και στα δύο αξιοσημείωτα περιστατικά της καριέρας του. Πρώτον, είχε προβλήματα με τον τζόγο, για τα οποία μίλησε εκτενώς στην προσωπική του αυτοβιογραφία. Δεύτερο, είχε ξεσπάσματα βίας κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε συμπαίκτη του, όπως περιγράφεται πιο πάνω.

Ο Νίλσεν πλέον δεν έχει το έντονο ταμπεραμέντο που τον χαρακτήριζε παλιότερα, αφού είναι οικογενειάρχης και έχει σύζυγο και δύο παιδιά. Ένα από αυτά προπονείται στη Rosenborg. Αν και δεν θυμάται πολλά για τον πατέρα του, αυτός είχε συναντήσει τη μητέρα του στο Κονγκό, όπου εργαζόταν εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο. Εκεί γνώρισε έναν γιατρό που αργότερα αποδείχτηκε πατέρας του, αλλά δεν έζησε για πολλά χρόνια. Ο Νίλσεν είχε δηλώσει ότι νιώθει σαν να έχει γεννηθεί με χίλια χρόνια καθυστέρηση. Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ