Το ελληνικό αθλητικό σύστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα

Το ελληνικό αθλητικό σύστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα

Τα αθλητικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αυτά υπολειπόμενα από ελλιπή ή ανύπαρκτη συντήρηση, προβλήματα άδειας λειτουργίας, έλλειψη προσωπικού και φυσική φθορά λόγω του χρόνου, έχουν μετατραπεί σε ασθενή κορμάκια που εξακολουθούν να λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες μικρού αριθμού ανθρώπων. Χρήστος Μελέτογλου, τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, τονίζει την έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων για πανελλαδικά πρωταθλήματα στην Αττική, καθώς και για προβλήματα με το ταρτάν σε Καυτανζόγλειο και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Ηρακλείου.

Η έλλειψη συντήρησης επηρεάζει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, όπως συμβαίνει στο Αγία Κοσμά, του ΟΑΚΑ και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας. Στο Καυτανζόγλειο και ΕΑΚ Ηρακλείου υπάρχουν προβλήματα με τη στατική αντοχή, με ανησυχητικές εισηγήσεις για κατεδάφιση κερκίδων σε Κέρκυρα και Λάρισα. Στο ΟΑΚΑ, το κεντρικό στάδιο παραμένει κλειστό από τον Σεπτέμβριο λόγω ανησυχιών για τη στατική αντοχή των στεγαστήρων.

Ο Μιχαήλ Δακτυλίδης, πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της FIEC, επισημαίνει τα προβλήματα που οφείλονται στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων, ενώ υπογραμμίζει ότι η επισκευή τους απαιτεί αξιόπιστο κεφάλαιο.

Ο νόμος που έμεινε ανεκμέταλλος

Ο νόμος 4178 του 2013 επρόκειτο να τακτοποιήσει τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής η εφαρμογή του δεν έχει επιτευχθεί. Το άρθρο 5 της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης προσφέρει επιπλέον κανονισμούς για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επιστολές για την κατάσταση των ΕΑΚ

Πολλά Εθνικά Αθλητικά Κέντρα έχουν λάβει επιστολές από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, ζητώντας ενημέρωση για ζητήματα όπως οι εν ισχύι άδειες λειτουργίας, οι παρατηρήσεις στα πρακτικά ελέγχου, τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας κ.ά. Στις επιστολές αναφέρονται επίσης οδηγίες για χρηματοδότηση για βελτίωση των εγκαταστάσεών τους.

Επισκευές σε αναμονή και μελέτες σε εκκρεμότητα

Σε πολλά Εθνικά Αθλητικά Κέντρα οι μελέτες της στατικής αντοχής καθυστερούν σε αναμονή, ενώ παράλληλα υπάρχουν προβλήματα συντήρησης που απαιτούν άμεση επέμβαση. Είναι επίσης απαραίτητα τα πιστοποιητικά ασφαλείας για την πυροπροστασία.

Οι προβληματισμοί για τις αθλητικές υποδομές συνεχίζονται, καθώς οι επενδύσεις και οι επισκευές χρειάζονται άμεση δράση για τη διατήρηση της ασφάλειας και της λειτουργικότητάς τους.

Λιγότερη φωτογραφία και περισσότερη δράση

Παρά τη σημασία των αθλητικών υποδομών για την κοινότητα, το ελληνικό αθλητικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι καθήκον των αρμόδιων αρχών να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα και να δροστηριοποιηθούν για τη βελτίωση των υπάρχουσων υποδομών στην Ελλάδα.

Σχετικά με την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, τρεις μήνες μετά τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αποτελεί γεγονός ότι η αίθουσα “Γιώργος Κασιμάτης”, το γραφείο διεύθυνσης και υπηρεσιών στο κεντρικό στάδιο και η υπόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ποδηλατοδρόμιο έχουν παραδοθεί ξανά για χρήση.

Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά. Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή του ΣΕΓΑΣ, Χρήστο Μελέτογλου, το ΟΑΚΑ είναι εντελώς παρατημένο. Όσον αφορά το κλειστό γυμναστήριο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα θέρμανσης και μόνωσης. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο περιβάλλων χώρος του ΟΑΚΑ έχει βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω αλλεπάλληλων κλοπών καλωδίων, ενώ οι ελλείψεις υπαλλήλων υπερβαίνουν τα 100 άτομα.

Στον νότο του Λεκανοπεδίου, οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά επηρεάζονται από τη λειτουργία του εργοταξίου στο Ελληνικό, ενώ το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Επίσης, στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο της Θεσσαλονίκης, παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα λόγω της έλλειψης διοικητικής παραλαβής του έργου και προβλήματα στον τομέα της πυροπροστασίας. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι στο ΣΕΦ απαιτούνται σημαντικές εργασίες αναβάθμισης όπως και στα Χανιά.

Πηγή: [in.gr](https://www.in.gr/2023/12/19/greece/oi-athlitikes-ypodomes-einai-ypo-dialysi/)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ