Μαραθωνοδρόμος από τον Κένυα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ετών για ντόπινγκ!

Μαραθωνοδρόμος από τον Κένυα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ετών για ντόπινγκ!

Ο Τίτους Εκίρου, ένας μαραθωνοδρόμος από τον Κένυα, καταδικάστηκε σε αποκλεισμό για 10 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Athletics Integrity Unit (AIU) σήμερα (16/10), λόγω ντόπινγκ και παραποίησης. Η υπόθεση αφορά συμπαιγνία με έναν υψηλόβαθμο γιατρό σε ένα νοσοκομείο της Κένυας.

Το θετικό του τεστ για ακετονίδιο της τριαμκινολόνης εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου του Μιλάνου τον Μάιο του 2021, στον οποίο είχε κερδίσει με εντυπωσιακό χρόνο δύο ωρών, δύο λεπτών και 57 δευτερολέπτων, που θα τον κατατάσσει ως τον έβδομο ταχύτερο μαραθωνοδρόμο στην ιστορία.

Η απαγόρευση προκύπτει από μια έρευνα που αποκάλυψε ότι ο 31χρονος αθλητής εμπόδισε την έρευνα του AIU χρησιμοποιώντας παραπλανητικές πληροφορίες και καταχραστική εκμετάλλευση. Ο αποκλεισμός του ισχύει από την ημερομηνία της προσωρινής αναστολής, στις 28 Ιουνίου 2022, έως τις 27 Ιουνίου 2032. Όλα τα αποτελέσματά του από τις 16 Μαΐου 2021 και μετά ακυρώνονται και οφείλει να επιστρέψει όλες τις νίκες και τα χρήματα που κέρδισε στις αγώνες.

Ο Εκίρου διαπιστώθηκε θετικός και μετά τη νίκη του στον Μαραθώνιο του Άμπου Ντάμπι στις 26 Νοεμβρίου, για την πεθιδίνη και τον δείκτη της νορπεθιδίνης. Μια έρευνα έδειξε ότι ο Εκίρου έλαβε απαγορευμένες ουσίες μέσω ενεσίγραφης διαδικασίας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο νοσοκομείο.

«Αυτή η υπόθεση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους αθλητές που εμπλέκονται σε ντόπινγκ και τη βοήθεια που απολαμβάνουν από το περιβάλλον τους – δεν μπορούν να ξεφύγουν απόλυτα από τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της AIU, Ντέιβιντ Χάουμαν. Ο Εκίρου κατέκτησε τουλάχιστον 10 μαραθώνιους ή ημιμαραθώνιους αγώνες από το 2017 έως το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ