Η IAAF αποφασίζει να καταργήσει τη βαλβίδα στο άλμα εις μήκος

Η IAAF αποφασίζει να καταργήσει τη βαλβίδα στο άλμα εις μήκος

Η παγκόσμια ομοσπονδία Στίβου, γνωστή και ως IAAF, προετοιμάζεται για μια σημαντική αλλαγή στη διεξαγωγή του άλματος εις μήκος. Συγκεκριμένα, η οργάνωση έχει σκοπό να καταργήσει τη χρήση της βαλβίδας και θα πραγματοποιήσει πειράματα για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της World Athletics, Τζον Ρίτζον, κατά την ανάλυση των δεδομένων από το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη, παρατηρήθηκε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των προσπαθειών στο άλμα εις μήκος ήταν άκυρες.

«Καθόλου απώλειες»

Σύμφωνα με τον Ρίτζον, θα πραγματοποιηθούν πειράματα για να αντικατασταθεί η βαλβίδα στο σημείο εκτόξευσης με μια ζώνη που θα καταγράφει το πάτημα του αθλητή. Έτσι, δεν θα υπάρχει καμία απώλεια άλματος.
“Αυτή η αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό. Θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές φέτος σε αγώνες με ελίτ αθλητές. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, δεν θα εφαρμόσουμε αυτή την αλλαγή στους σημαντικούς αγώνες» σημείωσε ο Τζον Ρίτζον κατά την παρουσίαση της καινοτομίας για το άλμα εις μήκος. Επιπλέον, αναζητείται τρόπος για την άμεση καταγραφή της επίδοσης, προκειμένου να μην απαιτείται η αναμονή 30 δευτερολέπτων για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας του άλματος.

Όλα τα άλματα θα θεωρούνται έγκυρα και η μέτρηση θα γίνεται από το σημείο εκτόξευσης. Ένα ενδιαφέρον πείραμα που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη διεξαγωγή του άλματος εις μήκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ