Κλιματική κρίση 2024: Ακραία καιρικά φαινόμενα στην πορεία

Κλιματική κρίση 2024: Ακραία καιρικά φαινόμενα στην πορεία

Ο καθηγητής Albert van Dijk, επικεφαλής της έκθεσης “2024 Global Water Monitor“, ανέφερε: «Το 2024 υπήρξε το πιο θερμό έτος που καταγράφηκε στην ιστορία της Γης, με τα υδατικά συστήματα παγκοσμίως να υποφέρουν από σοβαρές πιέσεις, οδηγώντας σε σημαντικές διαταραχές στον κύκλο του νερού. Αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, που δεν είναι όμως απλά μεμονωμένα περιστατικά. Αντιπροσωπεύουν μια βαθιά επιδεινούμενη τάση που περιλαμβάνει εντονότερες πλημμύρες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας». Η έκθεση προειδοποιεί για αυξανόμενους κινδύνους το 2025, λόγω της συνεχούς αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η έκθεση αυτή συνέταξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια διάφορων χωρών, όπως η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Γερμανία. Ομάδα που αξιοποίησε δεδομένα από χιλιάδες επίγειους σταθμούς και δορυφόρους για τη μελέτη κρίσιμων μεταβολών στο νερό, όπως οι βροχοπτώσεις, η υγρασία του εδάφους και οι ροές των ποταμών, υποστηρίζει ο Guardian.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, η συχνότητα των ρεκόρ βροχοπτώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ειδικότερα, τα μηνιαία ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκαν 27% πιο συχνά το 2024 σε σχέση με το 2000, ενώ τα ημερήσια ρεκόρ κατέγραψαν αύξηση 52%. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι χαμηλές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν 38% πιο συχνά. «Αυτό δείχνει ότι τα ακραία φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα», δήλωσε ο van Dijk.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Στη νότια Κίνα, οι πλημμύρες των ποταμών Γιανγκτσέ και Περλ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο εκτόπισαν χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσαν οικονομικές ζημιές που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε καλλιέργειες. Το Μπαγκλαντές υπήρξε επίσης θύμα ακραίων φαινομένων, καθώς οι πλημμύρες τον Αύγουστο επηρεάσαν σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τουλάχιστον έναν εκατομμύριο τόνους ρυζιού.

Στην Ισπανία, τον Οκτώβριο, σημειώθηκαν περισσότερα από 500 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, οδηγώντας σε θανατηφόρες πλημμύρες. Στη Βραζιλία, η πόλη Πόρτο Αλέγκρε είδε πλημμύρες που ισοδυναμούσαν με βροχοπτώσεις δύο μηνών εντός τριών ημερών, αλλάζοντας τους δρόμους σε ποτάμια. «Η ένταση των βροχοπτώσεων έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με περισσότερους από 1.000 θανάτους και εκτοπισμένα 1,5 εκατομμύριο άτομα», επισήμανε ο van Dijk.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Περνώντας στον Αμαζόνιο, η ξηρασία υπήρξε επίσης καταστροφική. «Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον ζεστό και ξηρό καιρό κατέστρεψαν πάνω από 52.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόλις τον Σεπτέμβριο, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο van Dijk. «Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ιστορική ξηρασία και τις καταστροφικές πλημμύρες έχει σημαντικό αντίκτυπο, τόσο για τις ζωές των ανθρώπων όσο και για τα οικοσυστήματα».

Μέτρα αντιμετώπισης

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι κλιματικές συνθήκες για το 2025 ενδέχεται να φέρουν πιο έντονες ξηρασίες στη βόρεια Νότια Αμερική, τη νότια Αφρική και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας. Αντίθετα, υγρότερες περιοχές όπως το Σαχέλ και η Ευρώπη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένους κινδύνους πλημμυρών.

«Η προετοιμασία και η προσαρμογή σε αυτά τα αναπόφευκτα και πιο σοβαρά φαινόμενα είναι κρίσιμη», δήλωσε ο van Dijk. «Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών, την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών συστημάτων παραγωγής τροφίμων και προμηθειών νερού, καθώς και τη βελτίωση των συστημάτων πρώιμης προειδοποίησης». Το νερό είναι ο πιο σημαντικός πόρος μας, και τόσο οι πλημμύρες όσο και οι ξηρασίες χρησιμεύουν ως σοβαρές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε».

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ