«Πλωτός χρυσός» αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε στο στομάχι φάλαινας στη Λα Πάλμα

«Πλωτός χρυσός» αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε στο στομάχι φάλαινας στη Λα Πάλμα

Μια φάλαινα φυσητήρας που βρέθηκε νεκρή στην παραλία της Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους είχε έναν εκπληκτικό θησαυρό κρυμμένο στο στομάχι της, αξίας περίπου 500.000 ευρώ. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου υγείας των ζώων και ασφάλειας τροφίμων του πανεπιστημίου της Λα Πάλμα, Antonio Fernández Rodríguez, ανακάλυψε ένα κομμάτι άμβρας, γνωστό ως «πλωτός χρυσός», στα σπλάχνα της φάλαινας. Το άμβαρο είναι μια σπάνια ουσία που χρησιμοποιείται από τους αρωματοποιούς εδώ και αιώνες.

Ο Fernández πραγματοποίησε αυτοψία στη φάλαινα και ανακάλυψε μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών, που ήταν άμβαρος. Η παρουσία άμβαρου στα έντερα των φαλαινών είναι σπάνια, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει σήψη και ακόμα και τον θάνατο του ζώου.

Το άμβαρο έχει ένα ξυλώδες άρωμα και είναι επίσης πολύτιμο στη βιομηχανία των αρωμάτων. Ωστόσο, το εμπόριο άμβρας έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ινδίας, για την προστασία των φαλαινών. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση της άμβρας θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της περιοχής που επλήγη από ένα ηφαίστειο το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ