Ανησυχητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι πάγοι λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό, ενώ η θερμοκρασία της Γης σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά.
Ρεκόρ Θερμοκρασιών & Μειωμένης Έκτασης Πάγων το 2025
Μετά το 2024 και τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραψε, ο χειμώνας του 2025 επιβεβαιώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται αμείωτα. Τον Φεβρουάριο, η συνολική έκταση των θαλάσσιων πάγων γύρω από τους πόλους έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος, οι θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν σχεδόν εφάμιλλες με τα ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Η Σαμάνθα Μπέρζες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) τόνισε πως η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες.
Ένα από τα πιο σοβαρά αποτελέσματα της άνοδος της θερμοκρασίας είναι το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί σε μείωση της παγκόσμιας επιφάνειας των πάγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν και το λιώσιμο και επανασχηματισμός των πάγων είναι φυσικό φαινόμενο, ο ρυθμός λιώσιματος έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ ο σχηματισμός νέου πάγου μειώνεται.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκε το χαμηλότερο ρεκόρ συνολικής επιφάνειας των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική.
Η Αρκτική Πλήττεται Περισσότερο από το Λιώσιμο των Πάγων
Το 2025 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ρεκόρ θερμοκρασιών, με το 2024 να έχει αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2023. Ο Φεβρουάριος του 2025 ήταν ο τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος, με τη θερμοκρασία να είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από αυτό το όριο. Ωστόσο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι αυτό το όριο θα ξεπεραστεί στην αρχή της δεκαετίας του 2030, αν και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί ακόμη νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2025, εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην Αργεντινή, ενώ τροπικοί κυκλώνες έπληξαν τη νοτιοανατολική Αφρική και τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε περιοχές της Αρκτικής, των Άλπεων, των Ιμαλαΐων, της Σκανδιναβίας, της Χιλής, του Μεξικού, της Ινδίας και της Φλόριντα. Αντίθετα, κύμα ψύχους έπληξε τις δυτικές ΗΠΑ, ενώ στην Τουρκία, την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ασία επικράτησαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών έφτασε τους 20,88° Κελσίου, καταγράφοντας τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ.