Προειδοποίηση για τη Νόσο Χ Πανδημία από τον ΠΟΥ

Προειδοποίηση για τη Νόσο Χ Πανδημία από τον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μια νέα πανδημία, γνωστή ως “νόσος Χ“, θα μπορούσε να είναι 20 φορές πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό και να προκαλέσει σοβαρές κρίσεις στα συστήματα υγείας και στην οικονομία. Η προειδοποίηση έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Ελβετία. Η νόσος Χ αντιπροσωπεύει μια άγνωστη απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία, καθώς πρόκειται για υποθετική ασθένεια που δεν είναι ακόμη γνωστό το παθογόνο που την προκαλεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΟΠΟΥ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Χ. Μέχρι το 2015, είχαν ήδη αναφερθεί η έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη των Επιδημιών», το οποίο περιλάμβανε λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Η νόσος Χ προστέθηκε στη λίστα το 2018, ενώ το 2022 επιστήμονες εξέτασαν τις πιθανές απειλές μελλοντικών πανδημιών.

«Είναι καλύτερα να προβλέπουμε κάτι που μπορεί να συμβεί και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό»

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, τόνισε ότι ο οργανισμός έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου Χ, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ταμείου για την πανδημία και ενός κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότια Αφρική. Επισήμανε ότι η προετοιμασία για το άγνωστο είναι ουσιώδης, αναφέροντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η παραπληροφόρηση και η συνωμοσιολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Σημαντικό μέρος της προετοιμασίας είναι η ανάπτυξη στρατηγικών δημόσιας επικοινωνίας για την προστασία από παραπληροφόρηση, η ενίσχυση των σχεδίων οικονομικής και ψυχικής υγείας για τη διαχείριση πιθανών λοκνταουν, η ευελιξία στα εκπαιδευτικά συστήματα και η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ