Η Ινδία φιλοδοξεί να γίνει το νέο βιομηχανικό κέντρο του κόσμου, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη;
Η Ινδία στο προσκήνιο της παγκόσμιας βιομηχανίας
Ενώ η Ινδία οραματίζεται να μετατραπεί στο επόμενο μεγάλο εργοστάσιο του κόσμου, οι βιομηχανίες της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, την προμήθεια εξαρτημάτων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Παρόλο που η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με δασμούς 27% στις περισσότερες εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στο παρελθόν, επιχειρηματικά στελέχη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είδαν σε αυτό μία ευκαιρία. Ο κύριος οικονομικός της αντίπαλος, η Κίνα, καθώς και μικρότεροι ανταγωνιστές, όπως το Βιετνάμ, αντιμετώπιζαν ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες.
Προσπάθειες για εναλλακτική βιομηχανική δύναμη
Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αναδειχθεί ως μία εναλλακτική επιλογή στην κινεζική βιομηχανία, προσπαθώντας να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, τόσο η Ινδία όσο και οι μικρότεροι ανταγωνιστές της έλαβαν αναστολές δασμών για μικρό διάστημα, ενώ ο τότε πρόεδρος Τραμπ αύξησε την πίεση προς την Κίνα, εκτοξεύοντας τους δασμούς στο 145%. Σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Πραβίν Καντελβάλ, αυτός ο υψηλός φόρος στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αποτελεί μια “σημαντική ευκαιρία” για το εμπόριο και τη βιομηχανία της Ινδίας.
“Make in India”: Μία φιλόδοξη πρωτοβουλία
Η Ινδία, με το τεράστιο εργατικό δυναμικό της, προσπαθεί εδώ και καιρό να εισέλθει δυναμικά στον κλάδο της μεταποίησης, όπου κυριαρχεί η Κίνα. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προωθεί την πρωτοβουλία “Make in India” εδώ και μία δεκαετία. Η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής, διαθέτοντας πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια και προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις κινεζικές εισαγωγές. Ένας από τους φιλόδοξους στόχους ήταν η δημιουργία 100 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα έως το 2022.
Επιτυχίες και προκλήσεις
Υπήρξαν ορισμένες επιτυχίες, με πιο εντυπωσιακή την απόφαση της Foxconn, του ταϊβανέζικου κολοσσού ηλεκτρονικών, να ξεκινήσει την κατασκευή iPhones για την Apple στην Ινδία, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής από την Κίνα. Ωστόσο, ο ρόλος της μεταποίησης στην ινδική οικονομία έχει υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία, από περίπου 15% σε λιγότερο από 13%, ενώ σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας αγγίζει το 25%. Παρά τη σημαντική πρόοδο στις υποδομές, η Ινδία δεν έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει επαρκώς το ταχέως αυξανόμενο εργατικό της δυναμικό.
Εμπόδια στην ανάπτυξη
Έξω από το Νέο Δελχί, στον Βιομηχανικό Οικισμό Rai, η γη που κάποτε καλλιεργούσε σιτάρι και μουστάρδα έχει μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη. Ο Βίκραμ Μπάθλα, ιδρυτής της LiKraft, που κατασκευάζει μπαταρίες λιθίου για οχήματα, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πρόσβαση στην τεχνολογία, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές και δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένο προσωπικό. “Μπορούμε να αγοράσουμε τον εξοπλισμό – και το κάνουμε. Οι περισσότεροι έρχονται από την Κίνα. Αυτό που δεν έχουμε είναι οι ειδικευμένοι τεχνίτες για να τον χρησιμοποιήσουν”, εξηγεί.
Γραφειοκρατία και αδυναμίες του δικαστικού συστήματος
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ένωσης βιομηχανιών, Ανίλ Μπαρντβάι, η έλλειψη κατάλληλων μηχανικών, το υψηλό κόστος γης και η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση επιβαρύνουν την κατάσταση. Επισήμανε επίσης τη γραφειοκρατία και την ασυνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και το αποδυναμωμένο δικαστικό σύστημα, το οποίο ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρότερων. Με πάνω από 50 εκατομμύρια εκκρεμή δικαστικά ζητήματα, το ινδικό σύστημα δικαιοσύνης θεωρείται επικίνδυνο για τις μικρές επιχειρήσεις.
Βελτιώσεις και επιτυχημένα παραδείγματα
Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει βελτιώσεις. Η ηλεκτροδότηση είναι πλέον επαρκής σε κάποιες περιοχές, ενώ η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει πολλές διαδικασίες. Στο Ταμίλ Ναντού, ένα δίκτυο προμηθευτών της Apple παράγει περίπου το 20% των iPhones παγκοσμίως, μια παραγωγή που μέχρι πρότινος γινόταν αποκλειστικά στην Κίνα.
Προοπτικές και εμπόδια
Σύμφωνα με στοιχεία από το βασικό αεροδρόμιο της περιοχής, λίγο πριν την ανακοίνωση δασμού 27% από τον Τραμπ, οι εξαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων διπλασιάστηκαν. Παρά τις πιθανές επιπτώσεις από μεταγενέστερες αποφάσεις, οι μακροπρόθεσμες εξελίξεις συνεχίζονται. Η Apple επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή της στην Ινδία, ώστε το 30% των iPhones παγκοσμίως να κατασκευάζονται εκεί. Ο Καντελβάλ δήλωσε ότι η Ινδία είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που δημιουργεί ο δασμός 145% κατά της Κίνας σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα υφάσματα και τα χημικά.
Οι μικροί βιομήχανοι επιθυμούν το ίδιο, αλλά βλέπουν μπροστά τους εμπόδια που παραμένουν αναλλοίωτα για δεκαετίες. Συνεπώς, η επιτυχία της Ινδίας ως το νέο εργοστάσιο του κόσμου εξαρτάται από την ικανότητά της να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις.