Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που πήραν οι μαθητές: Η εξήγηση του καθηγητή Λουκίδη

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που πήραν οι μαθητές: Η εξήγηση του καθηγητή Λουκίδη

Στα υποτιθέμενα σακουλάκια νικοτίνης που χρησιμοποίησαν μαθητές της Αλικαρνασσού στην Κρήτη και προκάλεσαν λιποθυμικό επεισόδιο, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης. Εξήγησε το περιεχόμενο αυτών των σακουλακίων και τη σωστή μέθοδο διακοπής του τσιγάρου. Ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι τα σακουλάκια αυτά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πωλούνται ελεύθερα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρού.

Ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι τα σακουλάκια περιέχουν υποθετικά συστατικά νικοτίνης, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν το κάπνισμα, απελευθερώνοντας μικρές ποσότητες νικοτίνης στο στόμα, χωρίς όμως να περιέχουν τα υπόλοιπα βλαβερά στοιχεία του καπνού. Για την ποσότητα που χρησιμοποίησαν οι μαθητές ή τυχόν πανικό που προκάλεσε, δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Αναγκαία η ιατρική συμβουλή

Ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε τη σημασία να μην δοκιμάζουμε υποκαταστάτα της νικοτίνης χωρίς ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρεία, τα οποία παρέχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα διακοπής καπνίσματος, είτε σε ιδιωτικά ιατρεία είτε στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Λουκίδης επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση υποκαταστάτων του καπνίσματος, καθώς θεωρεί ότι κάτι που εισπνέουμε πρέπει να είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Τέλος, ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι η Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία είναι αντίθετες στη χρήση προϊόντων υποκαταστάτων του τσιγάρου, διότι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ