Πάρνηθα φωτιά τώρα: Μάχη για την αποφυγή επιδείνωσης της φωτιάς στην κορυφή του βουνού

Πάρνηθα φωτιά τώρα: Μάχη για την αποφυγή επιδείνωσης της φωτιάς στην κορυφή του βουνού

Όλη τη νύχτα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες στο μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες (Τρίτη) στην περιοχή της Φυλής. Ο στόχος είναι να μην κατευθυνθεί η φωτιά προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή είναι πλέον σε εξέλιξη και κατευθύνεται προς την ανατολική πλευρά, προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο και την Αγία Παρασκευή. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα. Επίσης, ξεκίνησαν την επιχείρηση 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, με περαιτέρω ενίσχυση να αναμένεται. Παράλληλα, η Πυροσβεστική συνδράμεται από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες οχήματα και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κίνδυνος φωτιάς κοντά σε οικίες στο Μενίδι

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φωτιάς κοντά σε οικίες στο Μενίδι. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Στην συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα.

-Στην συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής.

-Στην συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης.

-Στην συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές Θρακομακεδόνων και Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα.

-Στην συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου.

-Στην πλατεία Φυλής.

-Στην Toyota (λόφος Κύριλλου).

-Στο εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου, η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Επίσης, η φωτιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας, βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες και 11 οχήματα, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 5 αεροσκάφη από το πρωί.

Προληπτική εκκένωση τριών γηροκομείων

Προληπτικά, τρία γηροκομεία με 150 άτομα έχουν εκκενωθεί και έχουν μεταφερθεί στο δημαρχείο, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική.

Σύλληψη 4 ατόμων για πρόκληση πυρκαγιών

Την Τρίτη, η Πυροσβεστική συνέλαβε 4 άτομα για πρόκληση πυρκαγιών. Δύο από αυτά κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ τα άλλα δύο κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια και συνελήφθησαν στο Κρυονέρι Αττικής και στο Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας

Αναμένεται ημέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σήμερα σε περιοχές όπως Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων και εκτελούν περιπολίες επιτήρησης εν αέριοι και εδάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ