Ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία: Η Ιστορία του Άρματος «Le Belem»

Ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία: Η Ιστορία του Άρματος «Le Belem»

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι σε εξέλιξη στη Γαλλία, όπου θα δούμε την Ολυμπιακή Φλόγα να ταξιδεύει για πρώτη φορά με πλοίο μέχρι τη Μασσαλία.

Οι Γάλλοι επέλεξαν το ιστορικό πλοίο «Le Belem» ως μέσο μεταφοράς της Φλόγας στη Γαλλία, για να φτάσει εκεί από τους λαμπαδηδρόμους πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Φλόγα θα ταξιδέψει μέσω θαλάσσης. Το Le Belem αναγνωρίστηκε ως «Ιστορικό Μνημείο» και αντιπροσωπεύει τη ναυτική κληρονομιά της Γαλλίας. Πρόκειται για το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το εν λόγω εμπορικό πλοίο, ηλικίας 127 ετών, είχε παραγγελθεί από τον εφοπλιστή και τραπεζίτη της Νάντη, Φερνάντ Κρουά, ο οποίος ήταν και ο ιδιοκτήτης του, με την καθαγέτησή του να γίνεται το 1986. Το όνομά του προέρχεται από το Bethlehem, το όνομα της έδρας της εταιρείας του Κρουά στη Βραζιλία. Το Belem ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αμαζόνιο, ίδρυμα του βασιλείου της Πορτογαλίας το 1616. Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη Βραζιλία με κυρίως φορτίο το κακάο, ενώ μπορούσε να μεταφέρει έως 675 τόνους.

belem gallia

Το Ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Μετά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, η φλόγα παραδόθηκε στον Στέφανο Ντούσκου, χρυσό Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Η φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της, διανύοντας 5.000 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από την Κέρκυρα στο Ιόνιο Πέλαγος έως τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω του Καστελλορίζου στη νοτιοανατολική Ελλάδα. Τέλος, η Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, την τοποθεσία των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

Η Φλόγα θα μείνει για νύχτα στη Γαλλική Πρεσβεία και στη συνέχεια θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία. Από τον Πειραιά, θα επιβιβαστεί στο «Belem» και θα ταξιδέψει μέχρι τη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, περνώντας από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, ημέρα της άφιξής της στη Γαλλία. Έπειτα, θα συνεχίσει το ταξίδι της διασχίζοντας ολόκληρη τη Γαλλία, περνώντας από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, προτού φτάσει τελικά στο Παρίσι. Εκεί θα διασχίσει την πόλη στις 14 – 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα συνεχίσει την περιήγησή της για να επιστρέψει για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου. Η φλόγα θα ακολουθείται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ