Ο θάνατος του καθηγητή Αναστάσιου Σταλίκα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο θάνατος του καθηγητή Αναστάσιου Σταλίκα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ανακοινώθηκε ο θάνατος του καθηγητή Ψυχολογίας και προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αναστάσιου Σταλίκα, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες έπασχε από καρκίνο. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.), οργανισμός στον οποίο ήταν πρόεδρος. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η οικογένεια της Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ. αποχαιρετά έναν αξιόλογο πρόεδρο και έναν πρωτοπόρο επιστήμονα, και δίνει την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το έργο που δημιούργησε και συντόνισε επί σειρά ετών.

Η πορεία του Αναστάσιου Σταλίκα

Ο Αναστάσιος Σταλίκας ήταν καθηγητής Ψυχολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είχε διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Concordia University, Montréal και είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ottawa, Canada. Επίσης, είχε αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Ottawa. Ήταν επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, coach, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής.

Ο Αναστάσιος Σταλίκας ασχολούνταν με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν ψυχικά μέσω της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων και των θετικών σημείων του χαρακτήρα τους, της βίωσης θετικών συναισθημάτων, της αναζήτησης νοήματος στη ζωή και της ανάπτυξης της ψυχολογικής ανθεκτικότητας. Επιπλέον, ήταν ενεργά ασχολημένος με τις κλινικές και συμβουλευτικές ψυχολογικές μεθόδους, την κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είχε συγγράψει 10 βιβλία, περισσότερα από 60 κεφάλαια σε βιβλία και 200 άρθρα και εισηγήσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Γνωστός σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ο καθηγητής Σταλίκας τα τελευταία 25 χρόνια πραγματοποιούσε εργαστήρια, σεμινάρια και ομιλίες σε εταιρείες σε πολλές χώρες, όπως Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική, με σκοπό την αναγνώριση, ανάπτυξη και εφαρμογή των θετικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, την ενίσχυση του εταιρικού οράματος και τη δημιουργία θετικής οργανωσιακής κουλτούρας. Ανάμεσα στις εταιρείες που συνεργάστηκε συγκαταλέγονται η Unilever, η PepsiCo, η Loreal, η P&G και πολλές ακόμα. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει τη θετική αλλαγή που επέφερε η συνεργασία του με αυτές τις εταιρείες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, καθώς επιτυγχάνονταν οι στόχοι της αυξανόμενης ικανοποίησης των εργαζομένων από την εργασία τους και της αποδοτικότητάς τους.

Τα μότο της ζωής και της επαγγελματικής του δραστηριότητας ήταν «First we take Manhattan, then we take Berlin» και «Προκαλέστε τη Θετικότητα, Προσκαλέστε τη Θετικότητα».

Τα μαθήματα που δίδασκε

Στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Αναστάσιος Σταλίκας δίδασκε τα παρακάτω μαθήματα:

1. Ψυχομετρία

2. Μέθοδοι Έρευνας στην Κλινική Ψυχολογία

3. Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ