Ο πιλότος της ομάδας “ΖΕΥΣ” που θα εντυπωσιάσει τον ουρανό στη Θεσσαλονίκη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2023

Ο πιλότος της ομάδας “ΖΕΥΣ” που θα εντυπωσιάσει τον ουρανό στη Θεσσαλονίκη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2023

Για ακόμη μια χρονιά, το πολεμικό αεροσκάφος F-16 Block 52+ της ομάδας επιδείξεων “ΖΕΥΣ” της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος-Πάρις Χαρίτος θα είναι ο πιλότος που θα πετάξει το F-16 της ομάδας “ΖΕΥΣ” και θα εντυπωσιάσει τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος-Πάρις Χαρίτος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και από το 2012 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης, με τις περισσότερες να είναι σε αεροσκάφη F-16.

Η ομάδα “ΖΕΥΣ”

Η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων F-16 “Ζευς” αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει στόχο να προβάλει την αεροπορική ιδέα, να τονίσει την μαχητική ικανότητα και να ενισχύσει το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Η ομάδα χρησιμοποιεί το αεροσκάφος F-16C Block 52+ για τις επιδείξεις της.

Ιστορία της ομάδας “ΖΕΥΣ”

Το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων F-16 “Ζευς”, συνεχίζοντας την παράδοση των ακροβατικών σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις επίδειξης της ομάδας ξεκίνησαν το 2010 με τη συμμετοχή δύο ιπταμένων που εκπαιδεύτηκαν από την αμερικανική ομάδα “Viper West F-16 Demo Team”.

Επίδειξη πτήσης

Το αεροσκάφος F-16 της ομάδας “ΖΕΥΣ” μπορεί να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το ύψος των νεφών στην περιοχή επίδειξης. Έχουμε το υψηλό πρόγραμμα, το μεσαίο πρόγραμμα και το χαμηλό πρόγραμμα.

Στις επιδείξεις, το F-16 πετά με εντυπωσιακούς ελιγμούς, όπως ανάστροφη απογείωση, barrel roll, αργή περιστροφή, κατακόρυφη άνοδο, σπειροειδή βύθιση και πολλούς άλλους. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων επίδειξης, το αεροσκάφος πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ