Νέες ταυτότητες 2023 – Πότε θα είναι διαθέσιμες: Ολόκληρη η διαδικασία έκδοσης

Νέες ταυτότητες 2023 – Πότε θα είναι διαθέσιμες: Ολόκληρη η διαδικασία έκδοσης

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τις νέες ταυτότητες αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου. Τα ραντεβού για τις αιτήσεις θα είναι διαθέσιμα από την ίδια μέρα. Η ειδική πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη στο gov.gr. Μετά την υποβολή αίτησης για νέα ταυτότητα, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο για την επιβεβαίωση του ραντεβού, ενώ 7-10 μέρες αργότερα θα λαμβάνει άλλο ένα sms για να παραλάβει τη νέα ταυτότητα.

Κόστος και διάρκεια ισχύος

Το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα είναι 10 ευρώ και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Η ισχύς των ταυτοτήτων θα είναι 10 χρόνια. Σε περιπτώσεις αντικατάστασης της ταυτότητας λόγω απώλειας ή φθοράς, θα πληρωθεί επιπρόσθετο παράβολο ποσού 9 ευρώ για τον Δημόσιο Οργανισμό, όπως ισχύει ήδη.

tautotites

Στοιχεία που περιλαμβάνονται

Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία αναγνώρισης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας. Στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας-CAN και η υπογραφή του κατόχου. Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος. Υπάρχει επίσης μια ζώνη μηχανικής αναγνώρισης στο τέλος.

Σημεία έκδοσης

Σε όλη τη χώρα, θα υπάρχουν 367 σημεία έκδοσης νέων ταυτοτήτων. Επιπλέον, προβλέπεται η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Τα 60 κλιμάκια θα εξυπηρετούν κρατούμενους, νοσηλευόμενους, ηλικιωμένους και άτομα με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Ισχύς των παλαιών ταυτοτήτων

Οι παλιές ταυτότητες θα ισχύουν έως τον Αύγουστο του 2026. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, μόνον οι νέες ταυτότητες θα έχουν ισχύ και καμία άλλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ