Νέες ταυτότητες 2023: Πότε θα ξεκινήσει η έκδοση, πόσο θα κοστίζει, πότε λήγουν οι παλιές

Νέες ταυτότητες 2023: Πότε θα ξεκινήσει η έκδοση, πόσο θα κοστίζει, πότε λήγουν οι παλιές

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων στην Ελλάδα. Αυτή η ανανέωση είναι αναγκαία καθώς οι παλιές ταυτότητες δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Οι πολίτες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις παλιές ταυτότητες με το νέο μοντέλο που είναι πιο ασφαλές και δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Οι παλιές ταυτότητες θα λήξουν τον Αύγουστο του 2026, και από εκείνη τη στιγμή δεν θα ισχύουν πλέον. Η νέα διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων είναι εύκολη και γίνεται σε 367 σημεία πανελλαδικά.

Ποιες πληροφορίες θα εκτυπώνονται στο νέο δελτίο ταυτότητας;

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εμφανίζονται οι προσωπικές πληροφορίες του κατόχου, όπως το όνομα, επώνυμο, φύλο, ημερομηνία γέννησης και ιθαγένεια, καθώς επίσης και οι πληροφορίες σχετικά με την έκδοση και την λήξη της ταυτότητας. Περιέχει επίσης και χώρο για υπογραφή. Στην πίσω πλευρά του δελτίου εμφανίζονται πληροφορίες όπως το όνομα του πατέρα και της μητέρας, ο τόπος γέννησης, οι ομάδα αίματος και το ύψος του κατόχου. Επίσης, υπάρχει χώρος για τον Προσωπικό Αριθμό του πολίτη, αν αποφασιστεί να εκτυπωθεί.

Ποιες είναι οι μέθοδοι εκτύπωσης του νέου δελτίου ταυτότητας;

Η εκτύπωση του νέου δελτίου ταυτότητας γίνεται με τη χρήση laser. Όλες οι πληροφορίες και η φωτογραφία του κατόχου εκτυπώνονται στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου, καθιστώντας το αδύνατο να πλαστογραφηθεί. Η νέα ταυτότητα είναι εφοδιασμένη με μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και ηλεκτρονική αποθήκευση δεδομένων για ασφαλή αναγνώριση.

Πως γίνεται η διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας;

Η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων είναι ασφαλής, εύκολη και γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω μιας πλατφόρμας και θα ενημερώνονται μέσω sms και email. Οι νέες ταυτότητες θα εκδίδονται σε 367 σημεία πανελλαδικά και θα υπάρχουν επίσης 60 φορητά κλιμάκια για περιπτώσεις όπως κρατούμενοι, ασθενείς, ηλικιωμένοι και ανθρωποι με αναπηρίες. Το κόστος έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας είναι 10 ευρώ και περιλαμβάνει το κόστος εκτύπωσης, τη μεταφορά του από και προς την αρχή ασφαλείας και τη φωτογραφία. Επιπλέον, για περιπτώσεις απώλειας ή φθοράς της παλιάς ταυτότητας, υπάρχει επιπλέον κόστος 9 ευρώ. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί περίπου 7 ημέρες, ενώ η νέα ταυτότητα ισχύει για 10 χρόνια.

Είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση της παλιάς ταυτότητας;

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παλιές ταυτότητες που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ) δεν θα ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026. Αυτήν την κατηγορία εγγράφων περιλαμβάνει και το παλιό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο δεν πληροί τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας. Έτσι, η αντικατάσταση της παλιάς ταυτότητας με το νέο μοντέλο είναι υποχρεωτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ