Μετανάστες στο λιμάνι της Ρόδου: Η άποψη του Υπουργείου για την κατάσταση

Μετανάστες στο λιμάνι της Ρόδου: Η άποψη του Υπουργείου για την κατάσταση

Την Κυριακή το πρωί, μια ομάδα από 200-300 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε στο λιμάνι της Ρόδου, ζητώντας να αναχωρήσει από το νησί. Αυτό οδήγησε σε καθυστέρηση της αναχώρησης του πλοίου. Δυνάμεις της αστυνομίας κλήθηκαν στο σημείο. Μετά από αρκετές ώρες, οι 365 επιβάτες και 40 άτομα μεταφέρθηκαν στο πλοίο και πιθανότατα θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μαλακάσας. Το πλοίο Blue Star Χίος αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα πρωί.

Η άποψη του Υπουργείου Μετανάστευσης

Σχετικά με το περιστατικό αυτό, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι έχει προσφέρει τις απαιτούμενες θέσεις στις δομές φιλοξενίας του για την καταγραφή και φιλοξενία όλων των μεταναστών που βρίσκονται στη Ρόδο, αφού το νησί δεν έχει δικές του δομές. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περιστατικά μεταφοράς από το νησί έχουν λάβει χώρα τακτικά με ευθύνη της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Μετά την ανενεργοποίηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο βόρειο Αιγαίο, μια μικρή μερίδα της μεταναστευτικής πίεσης έχει μεταφερθεί στα νότια Δωδεκάνησα. Οι αρχές επικεντρώνονται σε αυτά τα σημεία εισόδου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης.

limeniko peripol scaled

Η αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αντέδρασε οργισμένα στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο λιμάνι της Ακαντιάς στη Ρόδο, όπου εκατοντάδες μετανάστες προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο γραμμής για να φύγουν από το νησί. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να έχουν όλοι εκπληρώσει σωστά τις υποχρεώσεις τους και να οδηγηθούν σε αυτήν την κατάσταση που βιώνει τώρα η Ρόδος. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι αν υπήρχε αδήλωτη ταμειακή γενναιοδωρία, η αντίδραση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ο Περιφερειάρχης εκφράζει την απογοήτευσή του για την ανικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη:

«Θα μπορούσαμε εύκολα να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, αλλά αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας από την πρώτη στιγμή, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτού του πραγματικά σοβαρού προβλήματος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει κάποιον από την ευθύνη για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε τώρα στη Ρόδο. Αν υπήρχε αδήλωτη ταμειακή γενναιοδωρία, η αντίδραση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Δεν μπορεί να έχουν όλοι εκτελέσει σωστά τα καθήκοντά τους και να ευθύνεται μόνο η γεωγραφία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ