Λέκκας: Ένας Σεισμός 7,7 Ρίχτερ Στην Κωνσταντινούπολη Είναι Θέμα Χρόνου

Λέκκας: Ένας Σεισμός 7,7 Ρίχτερ Στην Κωνσταντινούπολη Είναι Θέμα Χρόνου

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί για τον κίνδυνο ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Σχολιάζοντας τον πρόσφατο σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, υπογραμμίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της συλλογικότητας.

Ένας Μεγάλος Σεισμός Στην Κωνσταντινούπολη Είναι Πιθανός

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει την πιθανότητα ισχυρού σεισμού στο μέλλον. Επισημαίνει πως η καθυστέρηση της προετοιμασίας αυξάνει την ενέργεια που αποθηκεύεται, ενώ επισημαίνει τη μεγάλη ευπάθεια της πόλης λόγω των πολλών παλιών κτιρίων και της πυκνής πληθυσμιακής συγκέντρωσης.

Υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να φτάσει τα 7,7 ή 7,8 Ρίχτερ, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού. Εκφράζει την ελπίδα ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες αν ο σεισμός διαδοθεί σε πολλαπλά σημεία και πως η Κωνσταντινούπολη πρέπει να προετοιμαστεί για τέτοια σενάρια.

Τα Κτίρια Χρειάζονται Πιστοποιητικό Στατικής Επάρκειας

Αναφερόμενος στα ιδιωτικά κτίρια, επισημαίνει την ανάγκη για έλεγχο στατικής επάρκειας και προτείνει νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικού ελέγχου για όλα τα κτίρια. Εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια των κτιρίων και προτείνει την υιοθέτηση αυστηρών κανονισμών για την ενίσχυση ή ανακαίνιση τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ