Η πτώση ενός αεροσκάφους στο Μάλεμε: Οι χειριστές δεν είχαν άδεια προσγείωσης

Η πτώση ενός αεροσκάφους στο Μάλεμε: Οι χειριστές δεν είχαν άδεια προσγείωσης

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι δύο χειριστές ενός μονοκινητήριου αεροσκάφους δεν είχαν λάβει άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για προσγείωση στο Μάλεμε των Χανίων, ούτε και έγκριση προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, ο κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα. Ωστόσο, δεν είχε πάρει ad hoc άδεια από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση. Επίσης, δεν υπήρχε έγκριση για προσγείωση ούτε στα δύο αεροδρόμια (Μάλεμε και Σούδας).

Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται τις πτήσεις από και προς το ανενεργό, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αεροδρόμιο. Δίνονται εγκρίσεις κάθε έξι μήνες για συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνα. Οι δύο άτυχοι πιλότοι του διθέσιου αεροσκάφους που κατέπεσε στη θάλασσα του Μάλεμε, στην Κρήτη, βρέθηκαν δεμένοι στις θέσεις τους, προδίδοντας ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους.

Ο γιος ενός από τους πιλότους εξηγεί την αντίδρασή του όταν έμαθε για το δυστύχημα

«Παρακολουθούσα το στίγμα του στο κινητό και είδα ότι ήταν χαμένο και μετά πήρα τηλέφωνο και το έμαθα». Με αυτά τα λόγια, ο γιος του πιλότου, Θεόδωρου Πάντου, περιέγραψε τον πόνο που ένιωσε όταν έμαθε την τραγική είδηση για τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος βρέθηκε δεμένος στο κάθισμά του στο αεροσκάφος που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στην Κρήτη. «Ήταν απότομο, απότομο… Πολύ κοντά στην ακτή, ρηχά. Τώρα, δεν… Και εκπαιδευμένος» τόνισε στο Mega ο γιος του πιλότου.

«Τον αγαπούσε το επάγγελμα, τον αγαπούσε. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος» είπε με βαθιά λύπη. Επιπλέον, βίντεο που δημοσίευσε το Mega, αποτέλεσμα φαίνεται να είναι η στιγμή που το αεροσκάφος κατέπεσε:

Ερωτήματα που προκύπτουν από την τραγική πτώση του αεροσκάφους στο Μάλεμε με τους δύο νεκρούς

Στην ακτή εκβράστηκαν τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε το βράδυ της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στην Κρήτη, λίγα μέτρα μακριά από το αεροδρόμιο της αερολέσχης. Το υπερελαφρο διθέσιο αεροπλάνο τύπου Σαβάνα ανακινήθηκε από γερανό προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας με θύματα τον κυβερνήτη Θεόδωρο Πάντο και τον συγκυβερνήτη Κωνσταντίνο Καραμπίνη. Ο πρώτος ήταν πρόεδρος και ο δεύτερος μέλος της Αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, αλλά το σημαντικότερο, ήταν δύο πολύ καλοί φίλοι που θλίβονται που αφήνουν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια του αγαπημένου τους χόμπι.

Επίσης, η αιτία της πτώσης στη θάλασσα πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι ο πιλότος μπέρδεψε την θάλασσα με τον διάδρομο προσγείωσης του Μάλεμε καθώς προσέγγιζε, οδηγώντας το αεροσκάφος να πέσει σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την ακτή και να εντοπιστεί αναποδογυρισμένο στον βυθό σε μόλις 3 μέτρα βάθος, με τους δύο άτυχους ανθρώπους να βρίσκονται νεκροί στις θέσεις τους.

Όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν από την έρευνα της Αρχής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και την προανάκριση του Λιμενικού, όπως ανέφερε ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Σταθμού Χανίων Ευάγγελος Κοκολογιαννάκης. Περίπου στις 13:00 το αεροσκάφος ανασηκώθηκε με τη βοήθεια γερανού και μεταφέρθηκε σε καταφύγιο του αεροδρομίου ώστε να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ