Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα: 92% χρησιμοποιούν εργαλεία AI

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα: 92% χρησιμοποιούν εργαλεία AI

Ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ενσωματώνουν καθημερινά τεχνολογία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky, το 92% των υψηλόβαθμων στελεχών των μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν τακτικά εφαρμογές Generative AI όπως το ChatGPT ή το bard της Google τους τελευταίους 9 μήνες.

Εικόνα

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 40% ανέφερε ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν γίνει βασικό εργαλείο υποστήριξης καθηκόντων. Ωστόσο, το 72% εκφράζει ανησυχία για πιθανούς κινδύνους ασφάλειας που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των εφαρμογών, όπως δυνητική διαρροή δεδομένων και απώλεια ελέγχου των λειτουργιών της επιχείρησης.

Η επίδραση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ενσωμάτωση εφαρμογών Generative AI έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων και αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο μέλλον.

Εικόνα

Χρήση της Generative AI στις συνεδριάσεις των ΔΣ των εταιρειών

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι η χρήση Generative AI έχει συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών τους τους τελευταίους 6 μήνες.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της Generative AI, καθώς η συνεχής μάθηση μέσω της εισροής δεδομένων έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πιθανή διαρροή ευαίσθητων δεδομένων. Παράλληλα, το 50% σκοπεύει να εισάγει εφαρμογές Generative AI για την αυτοματοποίηση εργασιών των εργαζομένων, ενώ το 41% θέλει να αναβαθμίσει την παραγωγικότητα διαδικασιών.

Εικόνα

Αναφορά στην απαγόρευση της χρήσης

Παρά τις ανησυχίες, μόλις το 20% ανέφερε ότι έχει συζητηθεί η θέσπιση κανόνων για τη χρήση των εφαρμογών, ενώ σχεδόν κανείς (1%) δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση του Generative AI στον χώρο εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ