Η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας – 10.000 περιστατικά φέτος

Η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας – 10.000 περιστατικά φέτος

Από την αρχή του έτους έχουν καταγγελθεί περίπου 10.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, η ενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να αυξάνεται, με τα περισσότερα περιστατικά να επηρεάζουν γυναίκες. Το 2020 καταγράφηκαν 5.413 περιστατικά, ενώ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2023 οι καταγγελίες έχουν φτάσει τις 9.860, με τις 8.409 να αφορούν γυναίκες.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ανέστης Σαπουνάς, προϊστάμενος του τμήματος αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ, αναλύει την κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Γραφεία ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με τον Σαπουνά, η αύξηση των καταγγελιών αποτελεί ένδειξη ότι οι γυναίκες αποκτούν το θάρρος να καταγγείλουν τη βία. Επίσης, αναφέρει ότι πολλές περιπτώσεις βίας παραμένουν αδιαφανείς για τις αρχές. Γι’ αυτό το λόγο, η αστυνομία δημιούργησε γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, με εξειδικευμένο προσωπικό και επαγγελματίες έτοιμους να παρέμβουν.

Ενδοοικογενειακή βία: Ο ρόλος της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης

Συνειδητοποιώντας τη σημασία της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης, πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από τους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς με σκοπό την αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας.

Ενδοοικογενειακή βία: Τι είναι και πώς λειτουργεί το panic button

Ο Σαπουνάς αναφέρει τη χρήση του “panic button” ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο που προλαμβάνει τη δευτερογενή θυματοποίηση, περιγράφοντας τη λειτουργία και τη σημασία του στην προστασία των θυμάτων. Επί του παρόντος είναι διαθέσιμο μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά σχεδιάζεται η επέκτασή του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ